Financiële bewustwording begint vaak met een wake-up call
Op het eerste gezicht lijkt de reis van Koos Zomers misschien onvoorspelbaar – van Australië, Canada tot Den Bosch, van sporteconomie naar sociale incasso. Maar één rode draad is duidelijk: zijn drive om impact te maken. In dit openhartige gesprek deelt Koos zijn reis binnen Essent, zijn kijk op geldzaken én de samenwerking met FinBuddy.
Wie is Koos? Tafeltenniskoning van Essent met een hart voor klanten
“Geboren en getogen in Den Bosch, opgegroeid in een dorpje daar dichtbij: Berlicum,” begint Koos. Na zijn studie Sport, Economie en Communicatie in Tilburg, reisde hij een jaar door Australië. In 2010 ging hij aan de slag bij Essent – midden in de kredietcrisis, met een lege bankrekening van het reizen, maar vol motivatie. Inmiddels heeft hij het daar 14 jaar goed naar zijn zin in verschillende rollen.
“Ik begon bij Grootzakelijk en groeide door tot teamleider. We plakten flinke achterstanden aan in de werkvoorraad en bouwden een sterk team op. Inmiddels werk ik als Customer Journey Consultant met de focus op incasso. Een onderwerp dat misschien niet sexy klinkt, maar waarin je wél direct resultaat van je werk ziet. Daar haal ik energie uit.
Inmiddels staat hij ook bekend als de onverslagen tafeltennisspeler binnen Essent. Je mag hem altijd uitdagen voor een potje!
“Iedereen kan in de financiële problemen raken – ik ook bijna”
Koos is opvallend open over zijn eigen financiële reis. “Na mijn reis door Canada had ik letterlijk geen cent meer. Ik kwam terug midden in de kredietcrisis, solliciteerde volop, maar ondertussen bleven de rekeningen binnenstromen.”
Die periode was een wake-up call. “Als je geen vangnet hebt, kun je verrassend snel in de problemen komen. Gelukkig had ik dat wel. Maar het veranderde voorgoed mijn blik. Het kan echt iedereen overkomen.”
Inmiddels is hij financieel bewust bezig. “Ik gebruik vooral mijn bankapp, houd trends in de gaten en zet actief geld opzij. Regelmatig vergelijk ik mijn uitgaven met die van vorig jaar. Zolang ik op koers zit, zit ik goed.”
Zijn ultieme doel? Financiële vrijheid. “Ik hecht niet veel waarde aan dure spullen, maar wél aan lage vaste lasten. Op mijn bucketlist staat: ooit mijn hypotheek volledig aflossen. Geld is voor mij vrijheid — het geeft ruimte om minder te werken en meer te reizen.”
Tot slot heeft hij een tip voor jonge lezers: “Begin vroeg. Zet geld opzij dat je kunt missen en laat het voor je werken — bijvoorbeeld via beleggingen. En ja, een beetje genieten mag natuurlijk ook. We zijn allemaal jong geweest, haha. Maar achteraf gezien had ik dit inzicht zelf graag eerder gehad.”
De eerste ontmoeting met FinBuddy “Het klopte gewoon”
De kennismaking met FinBuddy kwam via collega Jan Kok. “Er volgde een pitch en we waren eigenlijk meteen enthousiast. Het idee was nog pril, maar het sloot goed aan bij waar Essent naartoe wil. Innovatief, schaalbaar en sociaal. We wilden graag de eerste zijn die aanhaakte.”
Spannend? Ja. Spijt? Zeker niet!
Was het spannend voor Essent — een van de grootste incassanten van Nederland — om met een startup in zee te gaan? “Ja, dat was het zeker. Maar iemand moet de eerste stap zetten. En wij geloofden écht in het unieke concept. Ik zou er zelf ook gebruik van maken.”
Koos leidde het project van A tot Z, inclusief contracten, (technische) implementatie en de communicatie. Binnen vijf weken stond alles live. “Voor een eerste keer is dat supersnel. Met alles wat we toen samen hebben geleerd en verbeterd kan FinBuddy nog sneller live bij andere partijen.”
Waarom FinBuddy volgens Koos werkt
Volgens Koos zit de kracht van FinBuddy in eenvoud én schaalbaarheid. “Het is simpel: klanten kunnen zelf hun betaaldatum kiezen. Dat voelt klein, maar heeft grote impact. Zeker als meerdere vaste lastleveranciers meedoen, is het echt waardevol.”
En die schaalbaarheid is meteen ook een uitdaging: “We hebben het in het begin niet breed gepusht binnen Essent. We wilden eerst zien of meer partijen zouden aanhaken. Want als je klant voor één partij de datum wijzigt, is dat minder interessant dan wanneer het voor alle vaste lasten geldt. We zien dat die sneeuwbal nu echt begint te rollen, dat is leuk om te zien en maakt de waarde voor klanten en Essent steeds groter”
Koos geeft aan dat de klantreacties positief zijn. Ook intern is er enthousiasme, collega’s geloven in het concept.
Sociale incasso: van “niet willen” naar “niet kunnen”
Koos is blij dat Essent de sociale kant van incasseren omarmt. “We stappen af van het idee dat mensen ‘niet willen betalen’, maar kijken naar waarom ze ‘niet kunnen betalen’. Dat past bij het merk Essent: samen met klanten.”
Hij benadrukt ook het belang van ondersteuning voor klantadviseurs: “Zij voeren dagelijks moeilijke gesprekken met mensen in de knel. Dat doet wat met je. We vinden het belangrijk om deze collega’s zoveel te ondersteunen met tools zoals FinBuddy, zodat je klanten echt kunt helpen.”
Tips voor twijfelende organisaties: “Gewoon doen”
Voor organisaties die nog twijfelen, is Koos duidelijk: “Gewoon proberen. De implementatie is laagdrempelig, klanten reageren positief en je kunt klein beginnen. Je hebt geen afbreukrisico en weinig te verliezen. Stuur de mailing eruit en zorg dat je de betaaldatum kunt aanpassen in het systeem. That’s it!”
En voor FinBuddy zelf? “Blijf inzetten op bedrijven die écht willen, sommige bedrijven willen eerst overal 100x over nadenken. Stop de energie in bedrijven die innovatief durven zijn en vooruit willen. En voor de toekomst: zorg dat aansluiten voor vaste lasten leveranciers nóg makkelijker wordt. Misschien zelfs zonder contact en volledige online– als een dienst die je gewoon activeert”
Tot slot: simpel idee, grote impact
“FinBuddy voelt logisch,” besluit Koos. Het concept is simpel, maar de impact is groot als steeds meer partijen meedoen. En dat maakt het waardevol – voor klanten, voor organisaties én voor de samenleving.”