Finbuddy Besparen Op Vaste Lasten Finbuddy Besparen Op Vaste Lasten

Tips om aanzienlijk te besparen op je vaste lasten

Wist je dat ook jij honderden euro’s per jaar kunt besparen op jouw vaste lasten door deze eens goed onder de loep te nemen? In deze blog helpen wij je met een aantal gemakkelijke tips die het verschil gaan maken in je vaste lasten.

Het
zal je vast niet zijn ontgaan. In een korte tijd zijn veel vaste lasten erg gestegen in prijs. Denk hierbij aan de hogere energieprijzen en brandstofprijzen. Hoe houd jij grip op je vaste lasten? In deze blog geven we je praktische tips om slim te besparen op je vaste lasten zodat je meer geld over hebt. 

Verschillende vaste lasten


Wat zijn nu precies vaste lasten? De vaste lasten zijn de verplichte kosten die iedere maand of jaarlijks terugkomen. Onder vaste lasten vallen de volgende kosten:
 

  • Hypotheek of huur 
  • Gas en elektriciteit 
  • Water 
  • Lokale lasten 
  • Telefoon, tv en internet 
  • Verzekeringen 
  • Onderwijs 
  • Kinderopvang 
  • Vervoer 
  • Overige abonnementen 

Welke vaste lasten je hebt, is voor iedereen verschillend. Maar voor iedereen geldt dat, als je er een beetje extra aandacht aan besteedt, je er gemakkelijk geld mee kunt besparen voor andere leuke dingen. Een vakantie, lekker uit eten of een middagje shoppen. Maar hoe doe je dat dan, besparen op vaste lasten? In deze blog richten wij ons op de vaste lasten waar je het meeste op kunt besparen. Dit zijn vaak de vaste lasten met het hoogste bedrag. 

De eerste en wellicht de belangrijkste tip is om de verzekeringen, abonnementen en energierekening te vergelijken met verschillende leveranciers. Door over te stappen naar een andere leverancier kun je al snel veel besparen op je vaste lasten. Dit kost even wat tijd maar levert je direct een mooie besparing op van tientallen tot honderden euro's per jaar! Makkelijk verdiend toch? Maar dit is pas het begin. 

 

Besparen op jouw energierekening


De energieprijzen zijn in Nederland het afgelopen jaar ontzettend hard gestegen. Hierdoor is een gemiddeld huishouden 2 tot misschien wel 3 keer meer gaan betalen voor de energie dan andere jaren. Wanneer je op een bewuste manier met je energie omgaat, zal je dit beslist op jouw rekening terugzien. Met deze tips ga jij besparen en houd je grip op je energierekening.
 

Besparen op gas 

  

1. Zet je thermostaat 1 of 2 graden lager in de winter. Kruip lekker onder een dekentje of trek een extra laag aan als je thuis bent. Je bespaart namelijk al snel door jezelf te verwarmen in plaats van het huis. 

2. Kijk eens kritisch naar het programma van je thermostaat. Ga je al vroeg naar je werk en kom je pas in de avond thuis? Dan is het slim om het programma daarop in te stellen. Zet bijvoorbeeld je thermostaat overdag een aantal graden lager. 

3. Korter douchen! Door bewust te zijn van de tijd die je onder de douche staat en deze te verkorten, kun je echt geld besparen. Zet een timer en probeer klaar te zijn als die afloopt; maak er een wedstrijdje van. Wie is het snelst? Je bespaart hier direct ook veel water mee. Win-winsituatie! 

4. Ontdek de tochtplekken in jouw huis en maak hier een einde aan. De meest voorkomende tochtplekken zijn de naden en kieren bij de brievenbus en voor- en achterdeur. Bij de doe-het-zelf zaak vind je een wereld aan tocht- en isolatiemateriaal. Zelf installeren is vaak een eitje. Een makkelijke oplossing is een gordijn voor je deur. Zo houd je de kou buiten en de warmte binnen. Tocht opsporen? Bonus tip! Dit kun je heel simpel doen door een kaars aan te steken en te plaatsen op een plek waarvan je vermoed dat het tocht. Gaat het vlammetje wapperen? Dan staat de kaars in de buurt van tocht. 

5. Zet je cv-ketel op de eco-stand. De kans is groot dat deze op het moment op de comfortstand staat. Dit betekent dat de ketel altijd een klein voorraadje water verwarmt. Hierdoor verbruik je meer gas dan je misschien wel zou willen. Zeker in de zomermaanden wanneer de verwarming uitstaat kun je hier gemakkelijk gas mee besparen. 

6. Ga je op vakantie? Bespaar door de thermostaat op winterstand te zetten. 

7. Bekijk ook zeker eens de mogelijkheden voor het isoleren en verduurzamen van je huis. Hoe is jouw huis geïsoleerd of wek je zelf al energie op? Met bijvoorbeeld het isoleren van de spouwmuren, de kruipruimte of het vervangen van je ramen kun je al een groot verschil maken. Door de warmte binnen te houden hoeft de verwarming ook minder hard te werken om de gewenste temperatuur te behalen. Over het verduurzamen van je huis hebben we ook een blog geschreven.   

 

Besparen op elektra 


Door je ook bewust te zijn van de stroomverbruikers in huis kun je besparen op je vaste lasten. De meeste apparaten worden steeds slimmer en zuiniger. Maar er komen ook steeds meer stroomverbruikers bij. Denk aan je draadloze oortjes, elektrische fiets en airconditioning. Slim besparen op jouw stroomverbruik? Check onderstaande tips!
 

1. Is de koelkast een oud beestje? Door hem te vervangen door een energiezuinige variant, is besparen een fluitje van een cent. 

2. Hoe koud staat je koelkast? Zet jouw koelkast een tikkeltje minder koud. Zo hoeft de koelkast minder hard te werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Zet je ook weleens een bordje eten in de koelkast voor de volgende dag? Wacht dan totdat het eten afgekoeld is. 

3. Zet de tv uit als je er niet naar kijkt. Het is niet veel, maar alle beetjes helpen! 

4. Ga je op vakantie? Zorg dan dat je onnodig energieverbruik voorkomt. Haal de stroomverbruikers van de stroom. 

5. Ga zelf stroom opwekken met zonnepanelen. Dit is eenmalig een investering, maar je hebt er ook direct profijt van. 

6. Was kleding op een lagere temperatuur. Wanneer je bijvoorbeeld overstapt naar wassen op 30 graden in plaats van 40 graden bespaar je hier al snel een kwart aan stroom mee. Meerdere wasjes? Draai ze achter elkaar. De machine is nog warm en zal dus minder stroom verbruiken. 

7. Heb jij nog gloeilampen in huis? Vervang deze door ledlampen. Hier bespaar je jaarlijks al snel 100 euro mee. 

Besparen op abonnementen

 

Heb jij dat ook wel eens? Zoveel abonnementen dat we eigenlijk niet eens meer weten waarvoor. Daarbij komen er ook steeds meer abonnementen bij. Bloemen, sokken, maaltijdboxen, luisterboeken en ga zo maar door, je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een abonnement voor. In Amerika heb je zelfs een augurken of bacon abonnement. Tja, je zult maar net zonder augurken zitten als je ze nodig hebt. Maar ik dwaal af. Abonnementen zijn hip, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat je maandelijkse vaste lasten flink kunnen stijgen. Hier gaan we wat aan doen, hoe kun jij hier op besparen? 

1. Kies voor een ‘alles-in-1’ pakket. Als je het abonnement voor je televisie, telefoon en internet bij 1 provider afneemt bespaar je hier maandelijks kosten mee. Het is ook steeds vaker mogelijk om een mobiel abonnement of een energierekening bij diezelfde partij af te sluiten. Hierdoor kan je combikorting op combikorting krijgen.  

2. Kies voor een abonnement met de looptijd van maximaal 1 jaar. Zo kun je ieder jaar profiteren van een welkomstkorting. Bijvoorbeeld de eerste 3 maanden 50% korting of de eerste 6 maanden niet €50 maar €40 euro. Tel uit je winst!  

3. Loop eens door je bankafschriften heen en kijk kritisch naar de abonnementen die je op dat moment hebt lopen. Dat tijdschrift wat iedere maand op de mat valt, of dat abonnement op Spotify? Gebruik je het niet, dan is het tijd om je abonnement op te zeggen. Door dit in de gaten te blijven houden betaal je enkel voor abonnementen waar je ook daadwerkelijk gebruik van maakt. 

4. Sharing is caring. Veel abonnementen zoals Netflix of Spotify kun je delen met anderen. 


Verzekeringen


We hebben samen in Nederland gemiddeld zo’n 8 verzekeringen per huishouden. We zijn verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Heb je een auto? Dan is een autoverzekering ook verplicht. Verzekering verplicht of niet? Besparen is altijd mogelijk!
 

1. Verzeker je alleen als je de kosten zelf niet kunt dragen voor het risico dat je loopt.  

2. Je kunt het makkelijkste besparen op je duurste verzekering. Dit zal hoogstwaarschijnlijk jouw zorgverzekering zijn. Kijk hier dan ook ieder jaar opnieuw kritisch naar. 

3. Overweeg goed of je een aanvullende verzekering nodig hebt. Daarbij is het belangrijk om na te gaan dat, als er wat gebeurt wat geld gaat kosten, of jij die kosten kunt betalen. Neem bijvoorbeeld de tandarts. Stel dat de aanvullende verzekering 8 euro per maand kost, dan betaal je op jaarbasis 96 euro. Als je 2 keer per jaar naar de tandarts gaat voor een controle en reiniging ben je ongeveer 70 euro kwijt. 

4. Het is voordeliger om je jaarlijkse premie in 1 keer af te betalen. Je betaalt dan geen termijntoeslag. Dat scheelt je vaak zo’n 2 tot 3 procent op het totale bedrag. Ka-ching! 

5. Als je vaker op vakantie gaat, is het voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Dit is vaak goedkoper dan voor iedere reis een kortlopende verzekering af te sluiten. 

6. Een hele belangrijke: let op dubbele dekkingen. Dit betekent dat je met verschillende polissen voor hetzelfde risico wordt gedekt. Bijvoorbeeld voor pech onderweg of medische kosten in het buitenland. Neem je polissen eens door. Als je dubbel gedekt bent, betaal je dus ook twee keer voor hetzelfde. 

Zo, nu heb jij alle tips en tricks om zelf aan de slag te gaan met besparen! Maar voordat je naar je thermostaat toe rent om deze een graadje lager te zetten, kijk dan eerst eens naar onze andere blogs en tips. Zo kun jij nog veel meer te weten komen. Nog makkelijker, meld je aan voor de FinBuddy nieuwsbrief en mis echt niks meer.

Terug naar blog overzicht