Woning Verduurzamen Tips Woning Verduurzamen Tips

Geld besparen met het verduurzamen van je woning: zo doe je dat!

Nu de gasprijzen de pan uitrijzen, is er meer aandacht dan ooit voor de verduurzaming van je huis. Super veel Nederlanders voelen die extra energiekosten namelijk in hun portemonnee. Auw… 

Geef je je geld ook liever uit aan leuke dingen? Denk dan eens aan het verduurzamen van je huis. Je geeft even wat extra geld uit, maar uiteindelijk levert het je veel op. Zowel financieel, als qua comfort. Er zijn subsidies voor het verduurzamen van je woning die (een deel van) je kosten wegnemen. In dit blogbericht lees je alles over het verduurzamen van je huis.  

 

Verduurzamen woning: alle voordelen


Voordeel 1: verminder je CO2 uitstoot

Als je je woning verduurzaamt, verminder je je maandelijkse lasten. Mooi meegenomen, toch? Toch zijn er nóg meer redenen om aan de slag te gaan met de verduurzaming van je woning. Allereerst kan ook jij bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem, door jouw C02-uitstoot te verminderen.

Voordeel 2: vergroot je wooncomfort dankzij verduurzaming

Ook top: je vergroot het wooncomfort van je woning door te verduurzamen. Zeker als je in een wat oudere woning woont. Tocht, schimmel, last van kou in de winter en hitte in de zomer zijn verleden tijd. 

Voordeel 3: verminder je CO2 uitstoot

Last but certainly not least: je woning wordt meer waard. Een woning met energielabel A levert gemiddeld €12.000 meer op dan een woning met label D, zo blijkt uit onderzoek. Dikke kans dat je je woning ook nog eens sneller verkoopt!

 

Wat kost het om je woning te verduurzamen?


Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan. Maar wat kost dat verduurzamen nou eigenlijk? Op de website van
Milieu Centraal vind je per verduurzamende maatregel een inschatting van de kosten en bijbehorende subsidies (waarover later meer). Zo kost een hybride warmtepomp gemiddeld €5.000 en staat er een subsidie tegenover van €1.950 tot €3.000. Spouwmuurisolatie voor een tussenwoning kost gemiddeld €2.400, maar daar kun je €800 subsidie van aftrekken.  

Al deze investeringen leveren je uiteindelijk geld op, maar dat kan even duren. We spreken ook wel van een terugverdientijd. Spouwmuurisolatie verdien je bijvoorbeeld binnen 3 of 4 jaar terug, een warmtepomp binnen 5 à 10 jaar. Milieu Centraal heeft een handige rekenmethode ontwikkeld. Zo weet je al gauw wat meer oplevert: zonnepanelen installeren, je vloer isoleren of toch je geld op een spaarrekening laten staan.  

 

Hoe betaal ik het verduurzamen van mijn woning?


Er zijn meerdere manieren waarop je de verduurzaming van je woning kunt betalen. Wat het beste bij jou past, ligt helemaal aan jouw situatie. De meest voor de hand liggende optie is gebruikmaken van subsidies (zie hieronder). Subsidies kun je aanvullen met eigen geld. Je hebt dan natuurlijk een mooi rendement en geen rente. Heb je geen spaargeld? Dan kun je bijvoorbeeld je hypotheek ophogen. Door de hoge afsluitkosten is dit alleen verstandig als het bedrag minimaal 25.000 euro is. Ook moet je rekening houden met een aflossingsperiode van 30 jaar. Je kunt ook een persoonlijke lening afsluiten voor de verduurzaming van je woning. Deze lening loopt (meestal) maximaal 15 jaar en heeft vaak een hogere rente dan de rente van een hypotheek. Bedenk dus goed of de verbouwing deze investering waard is! 
 

Met deze subsidie kun je je woning verduurzamen


Gelukkig zijn er veel subsidies en energiebesparende leningen waardoor het betaalbaarder wordt om je woning te verduurzamen. Met name door de hoge energiekosten kan dit onderaan de streep al snel een voordeel opleveren. Het is dus écht de moeite waard om hier even in te duiken!
 

Omdat regelingen nog weleens wijzigen, verwijzen we je voor een up to date overzicht door naar dit overzicht met subsidies voor het verduurzamen van je woning. Gemeentes en provincies hebben soms ook lokale subsidiepotjes. Kijk op Energiesubsidiewijzer welke subsidies er in jouw gemeente en provincie zijn.  

Klein budget en toch je woning verduurzamen


Je huis verduurzamen kun je zo groots en serieus aanpakken als je zelf wilt. Niet alle ingrepen zijn duur! Soms kun je met kleine wijzingen al je energierekening flink naar beneden bijstellen (en je wooncomfort verhogen!). 
 

Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • het kitten van naden en kieren, voor minder tocht 
  • het aanbrengen van radiatorfolie, voor het tegengaan van warmteverlies
  • gloeilampen vervangen door LED-verlichting
  • een waterbesparende douchekop
  • een borstel/tochtklep op je brievenbus 

Investeringen voor verduurzaming: dit kun je allemaal doen


Hoewel je met de bovenstaande tips al tientallen euro’s per jaar bespaart, loopt het bespaarde bedrag pas écht op als je grotere investeringen gaat doen. Elke woning is anders, maar vaak is het verstandig om eerst je huis goed te isoleren. 
 

Isolatie

Isoleren is vaak de goedkoopste stap en gemakkelijk uit te voeren. Het bespaart je meteen ook veel geld. Eigenlijk is het de basis van je verduurzaming. Wil je namelijk zonnepanelen of een warmtepomp, dan is het fijn als al die warmte niet meteen wegvloeit. Kies altijd voor hoge isolatiewaarden. Materiaal met een hoge isolatiewaarde houdt namelijk in de winter de warmte in huis en in de zomer juist buiten. 

HR++ of triple glas

Voel jij letterlijk de kou als je vlak bij een raam staat? Vervang enkel en dubbel glas dan door door HR++ of triple glas. Je woning voelt meteen comfortabeler en je huis is beter geïsoleerd voor geluiden van buiten.  

Zonneboiler of hybride warmtepomp

Verstandig omgaan met de temperatuur in je woning, helpt natuurlijk om je energieverbruik te verminderen. Zuinige hr-ketels zijn de afgelopen jaren gelukkig al de standaard geworden. Toch kun je meer doen. Denk bijvoorbeeld aan een zonneboiler, die je water opwarmt met energie van de zon. Of kies voor een hybride warmtepomp, die samenwerkt met je cv-ketel en stroom gebruikt in plaats van gas. Andere soorten warmtepompen zijn bijvoorbeeld lucht-lucht warmtepomp en een bodemwaterwarmtepomp.  Deze zijn geschikt als je helemaal af wil van aardgas.  

Op de website van Milieucentraal vind je meer over alle verduurzamingsopties en bijbehorende kosten.  

Geen eigen woning, toch verduurzamen? Het kan!


Misschien heb je geen eigen woonhuis, maar leef je in een huurappartement of -huis. Ook dan kun je verduurzamen! Voor bijna alle verduurzamingopties bestaan subsidies in de vorm van een lager btw-tarief, het gedeeltelijk terugkrijgen van de kosten en potjes vanuit de gemeente. Voor een
up to date overzicht van alle subsidies en regelingen verwijzen we je door naar dit overzicht met subsidies voor het verduurzamen van je huurwoning. En kijk vooral ook even op Energiesubsidiewijzer. Je ziet op deze website precies welke subsidies er in jouw gemeente en provincie zijn.  

 Wat je allemaal kunt doen om je huurwoning te verduurzamen? Hieronder zetten we het voor jou op een rijtje.  

Appartement verduurzamen

Dak, buitenmuren, vloer (begane grond) en vaak ook kozijnen zijn in gemeenschappelijk bezit in een appartementencomplex. Als je stappen wil zetten om te verduurzamen, zul je het dus moeten regelen via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Vraag allereerst aan het bestuur om het onderwerp verduurzaming op de agenda te zetten voor de eerstkomende Algemene Ledenvergadering. Daarna kun je samen een plan van aanpak maken. Hulp nodig? Dan kan de helpdesk van Vereniging Eigen Huis en het Energieloket van VvE Belang je verder helpen. Oh, en VvE’s die bestaan uit acht appartementen of meer kunnen ook nog eens een Energiebespaarlening aanvragen! 

Huurwoning verduurzamen

Je verhuurder is verantwoordelijk voor de grote energiebesparende aanpassingen. Neem dus altijd contact op met je verhuurder als je écht grondig te werk wil gaan. Klein minpunt: je huurprijs kán hoger worden. Hoe zuiniger een huurwoning is, hoe meer huurpunten een verhuurder namelijk krijgt en hoe hoger de maximale huurprijs. Als huurder kun je natuurlijk wél zelf aan de slag met kleine duurzaamheidsstapjes, zoals die waterbesparende douchekop en het dichten van naden en kieren.  

Tip: energieloket of duurzaamheidsadviseur helpt je bij verduurzaming van je woning

 

Vind je het na al deze informatie nog steeds wat ingewikkeld om zelf de verduurzaming van je woning op te pakken? Gelukkig zijn er hulptroepen! In veel gemeenten kun je al je vragen stellen bij een energieloket. In sommige gemeenten zijn er zelfs vrijwillige energiecoaches die langskomen en je een eerste advies geven. Je kunt ook een afspraak maken met een onafhankelijke energieadviseur. In dat geval raden we aan om meerdere offertes op te vragen, want deze adviseurs bepalen zelf hun prijskaartje.   

Vond je deze tips handig en wil je vaker blogs lezen en tips ontvangen over financiën? Meld je dan makkelijk en snel aan voor de FinBuddy nieuwsbrief via onderstaande knop!

Terug naar blog overzicht