Finbuddy Gemiddeld Salaris Finbuddy Gemiddeld Salaris

Wat is het gemiddelde salaris per leeftijd?

We krijgen bijna allemaal maandelijks of wekelijks geld op onze rekening gestort. De een werkt meer dan de ander of heeft een betere baan. Dus ook meer salaris, dat is normaal, toch? Maar wat is normaal, of modaal. En hoe wordt dat bepaald? Daar ga jij zo achter komen. Hieronder vind je de antwoorden die je zoekt.

Wat is gemiddeld eigenlijk, en hoe wordt dat bepaald? 


Over het algemeen wordt er niet graag over gesproken. Het lijkt soms wel alsof er een taboe op ligt. Zodra de vraag voorbij komt ‘wat verdien jij?’, vliegen de antwoorden als ‘genoeg’, ‘1,5 keer modaal’ of ‘dat gaat je niks aan!’ je om de oren. Maar we zijn er wel massaal benieuwd naar. 

Hoe wordt het gemiddelde salaris bepaald?


Het gemiddelde salaris wordt bepaald door de totale som van alle salarissen, in een bepaalde regio of beroepgroep bij elkaar op te tellen. De uitkomst deel je door het aantal personen in die groep. Zo heb je het gemiddelde van die groep. Laten we voorop stellen dat het gemiddelde salaris afhankelijk is van een aantal factoren zoals; leeftijd, beroep en of je parttime of fulltime werkt.

Hierom is het interessant voor jou


Het interessant om te weten wat er gemiddeld wordt verdiend in jouw branche. Zo weet je namelijk of jij meer of minder incasseert dan het gemiddelde salaris. Dit heeft invloed op hoe tevreden jij met je salaris bent. Daarnaast is het ook fijn om te weten wat het gangbare salaris is voor jouw branche. Mocht je in onderhandeling willen gaan over je salaris, dan maakt die kennis het een stuk makkelijker. 

Maar wat verdient de gemiddelde Nederlander bruto per maand? 


Het geeft een vertekend beeld als we alle salarissen van iedere werkende Nederlander zouden pakken en daar het gemiddelde van zouden gebruiken. Iemand die 20 jaar is, verdient een stuk minder dan iemand van 48 jaar die al Carrierre gemaakt heeft. Om er een beter beeld van te krijgen delen we het op in leeftijdscategorieën. 

Alle bedragen die worden genoemd gaat om een brutosalaris. Een brutosalaris is het totale bedrag dat een werknemer verdient, voordat er belastingen, sociale zekerheidspremies en andere inhoudingen zijn afgetrokken.

Leeftijd 15 tot 24 jaar 

Kijk je naar het gemiddelde van de groep die nieuw is op de arbeidsmarkt, leeftijd van 15 t/m 24 dan is het gemiddelde bruto maandsalaris € 1.225. 

Leeftijd 25 tot 34 jaar 

De groep die daarna komt, maakt al een behoorlijke sprong, gemiddeld verdient en 25 t/m 34 jarige € 3.833, dat is 213% meer dan de vorige leeftijdscategorie.  

Leeftijd 35 tot 44 jaar 

Ook de 35 t/m 44 jarige maakt nog een sprongetje, maar niet meer zo groot als eerder. Gemiddeld verdienen ze € 4.767, een stijging van 24%. 

Leeftijd 45 tot 54 jaar 

Als 45 t/m 54 jarige heb je zo ongeveer je salarisplafond zo goed als bereikt. Met een gemiddelde van € 5.075, zien we nog een stijging van 6%. 

Leeftijd 55 tot 64 jaar 

Maar de 55 t/m 64 jarige daarentegen beginnen wat te dalen, ze gaan minder werken of gaan met vervroegd pensioen. Gemiddeld € 4.592, een daling van 10% 

Leeftijd 65 tot 74 jaar 

Vanaf hier gaat het hard naar beneden. Van de 65 t/m 74 jarige verkrijgt nog maar 19% een inkomen uit arbeid. Het gemiddelde bedraagt € 1.917 per maand. 

Leeftijd 75 tot 84 jaar 

De 75 t/m 84 jaar doet het nog rustiger aan, nog maar 4% vergaard een inkomen uit arbeid. Het gemiddelde is dan ook € 1.042 bruto per maand. 

Leeftijd 85 en ouder 

Dit is de laatste groep, 85 jaar en ouder. 1% van deze groep heeft nog een inkomen uit arbeid volgens het centraal bureau voor de statistieken. Het gemiddelde inkomen bedraagt € 1.083 per maand. 

Hoe zit het met verschillen tussen man en vrouw?


We weten nu wat er gemiddeld verdiend wordt per leeftijdscategorie, maar hoe zit het tussen mannen en vrouwen? Volgens de statistieken zit hier ook een verschil in. Vrouwen blijken gemiddeld 36% bruto salaris minder te verdienen dan de man. Dit is een vrij grote kloof tussen de twee sexen. Hoe kan dat dan? Daar zijn een aantal redenen voor. 

Gemiddeld bruto jaarsalaris 


Er wordt bij dit gemiddelde gekeken naar het brutosalaris op jaarbasis. Nou denk je vast, zo! Dat is oneerlijk. En dat is het voor een deel ook. De andere twee delen verklaren waarom. Vrouwen werken gemiddeld 2/3 minder dan mannen. Waar mannen gemiddeld 33 uur per week werken, werken vrouwen er gemiddeld 25. Doordat er in verhouding meer vrouwen een parttime baan hebben, haalt dat het gemiddelde jaarinkomen dus ver omlaag. 

Gemiddeld uurloon 


Als we naar het gemiddeld uurloon gaan kijken wordt het verschil kleiner, maar het is er nog steeds. In dit geval is het gemiddelde uurloon van de vrouw nog steeds 13% lager dan dat van een man. Dit zit hem vooral in de beroepskeuze en het salaris die daarbij hoort. Mannen kiezen over het algemeen sneller voor bijvoorbeeld een functie in de techniek. Het verschil in verloning is daar een stuk hoger, dan bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs.
 

Er zit verandering in 


Ondanks dat een groot deel van het verschil te verklaren valt, is een deel het helaas ook niet. Gelukkig kunnen we zeggen dat het verschil gelukkig al jaren terugloopt, met ongeveer 0,5 procent per jaar. De verschillen tussen het opleidingsniveau van mannen en vrouwen is veel kleiner geworden. En de gelijkheid in functies wordt groter, waardoor het verschil gelukkig blijft krimpen.

Hoe doen we het op de wereldranglijst? 


Bekijk je het gemiddelde salaris wereldwijd, dan is het salaris van de gemiddelde Nederlander maar liefst 24 keer zo veel als het wereldwijde gemiddelde. Je had waarschijnlijk wel verwacht dat we het in die lijst niet zo slecht zouden doen. Maar om het verder te specificeren, hoe doen we het in vergelijking met de rest van Europa? 

Waar in Europa is de loonstrook het hoogst? 


De hoogste loonstrook krijgen ze in Zwitserland en Noorwegen, met een respectievelijke € 6.639 en € 4.844. Houd er wel rekening mee dat het levensonderhoud daar ook een stuk hoger is dan hier in Nederland. Dit betekent dat een hoog salaris niet altijd gelijk staat aan een hoog niveau van welvaart. 

Onze plek op de ranglijst.


Nederland staat op plek 4 met € 3.601 van de 28 EU-landen. Bulgarije en Roemenië sluiten de lijst met € 1.219 en € 1.027.

Geld maakt gelukkig, of niet? 


Volgens het World Happiness Report van 2021 staat Finland op plek 1 van het gelukkigste landen van Europa, maar het gemiddelde maandsalaris is zeker niet het hoogste. Zo zie je maar, dat geld niet altijd gelukkig maakt. 

Of geld nou wel of niet gelukkig maakt laten we in het midden. Wel is het fijn om zo slim mogelijk om te gaan met ons salaris. Wil jij niks missen op het gebied van geld besparen en slim uitgeven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd de nieuwste blogs en tips.

Terug naar blog overzicht