Finbuddy Blog Gemiddelde Uitgaven Boodschappen Finbuddy Blog Gemiddelde Uitgaven Boodschappen

Wat geven mensen gemiddeld uit aan boodschappen?

Als er iets bijna dagelijks terugkeert, dan zijn het de kosten voor je boodschappen. En die nemen stiekem een flinke hap uit het budget. Het is een van die uitgavenposten die je niet kan vermijden, maar waar je wel graag wat meer grip op wil hebben. Wat zijn de belangrijkste factoren die invloed hebben op je boodschappenkosten, en nog leuker, wat geeft de rest van Nederland gemiddeld uit aan boodschappen?

Laten we eens dieper in dit onderwerp duiken om meer inzichten te krijgen in onze maandelijkse boodschappenkosten.

Wat geef jij gemiddeld uit per maand?  


Voordat we dieper ingaan op de gemiddelde boodschappenkosten per maand, is het belangrijk om eerst een goed beeld te krijgen van je eigen uitgavenpatroon. Zo kun je straks beter inschatten hoe je eigen kosten zich verhouden tot het gemiddelde. Maar ook waar er ruimte is om te besparen
 

Neem even de tijd om de app van je bank te openen, tel van de afgelopen 3 maanden je maandelijkse uitgaven bij elkaar op die te maken hebben met boodschappen. Je supermarkt uitgaven, maar ook de kleinere uitgaven bij de bakker en de groenteboer op de markt. Het kost even wat tijd, maar het resultaat gaat je helpen om een nauwkeurig beeld te schetsen van je boodschappen budget. Je kan dit natuurlijk ook doen met een handige app, zoals Dyme.

Dit is wat mensen gemiddeld uitgeven aan boodschappen


Dit bedrag ligt tussen de €267 en €727 euro, daar kun je niet zo veel mee, hè? Want hoe weet je of dit bedrag aansluit bij jouw gezinssamenstelling? We gaan aan de hand van de volgende cijfers precies het gemiddelde vinden dat wél aansluit bij jouw huishouden.
 

Het gemiddelde is afhankelijk van je huishouden 


Er zijn verschillende zaken die bepalend zijn voor de hoogte van jouw totale boodschappen rekening. Eén van de meest bepalende factoren is de samenstelling van je gezin. Heb je een partner en kinderen of ben je juist alleenstaand? Heb je een speciaal dieet of ben jij een echte foodie en is lekker eten je passie, dan ontkom je haast niet aan een hogere rekening.

Om een goed beeld te krijgen van jouw gemiddelde, is het van belang om te kijken naar wat de prioriteiten zijn binnen je huishouden. Ben je bereid om iets meer uit te geven aan biologische producten of kies je bewust voor budgetopties? Door deze factoren te bekijken, kun je een beter beeld krijgen van wat boodschappenbudget beïnvloed en waar eventueel ruimte is om aanpassingen te maken.

Wat kost je gemiddeld per dag? 


Laten we de puzzelstukjes is op zijn plek gaan leggen. Hoe ziet jouw gezinssamenstelling eruit? Het is eigenlijk vrij logisch: hoe meer mensen er in huis zijn, hoe meer er gegeten wordt. Maar uit onderzoek blijkt dat de kosten per persoon omlaaggaan naarmate de grootte van het gezin.

Kosten van voeding in vergelijking met een tweepersoonshuishouden:

Eenpersoonshuishoudens: gemiddeld 10% duurder 
Driepersoonshuishoudens: gemiddeld 15% goedkoper 
Vierpersoonshuishoudens: gemiddeld 25% goedkoper 
Vijfpersoonshuishoudens of groter: gemiddeld 30% goedkoper 

Maar hoe komen we tot deze cijfers? Als eenpersoonshuishouden zul je vaker kleinere verpakkingen kopen, en die zijn vaak duurder in de supermarkt dan grote verpakkingen. Of denk aan de aanbiedingen, zoals 1+1 gratis. Wat heb je bijvoorbeeld aan de tweede zak sla gratis als je het niet op kan krijgen? Een ander probleem is dat standaard verpakkingen vaak te groot zijn. Je betaalt de volle prijs, terwijl je misschien maar de helft nodig hebt.  

In de tabel hieronder zie je hoe groot dat verschil is per grootte van het huishouden.

Gemiddelde boodschappenkosten per dag:

 

1 persoon 

2 personen 

3 personen 

4 of meer personen 

Kind 1-3 jaar 

€2,82 

€2,56 

€2,05 

€1,79 

Kind 4-8 jaar 

€3,80 

€3,45 

€2,76 

€2,42 

Kind 9-13 jaar 

€6,21 

€5,65 

€4,52 

€3,95 

Man 14-50 

€7,50 

€6,82 

€5,45 

€4,77 

Vrouw 14-50 

€6,71 

€6,10 

€4,88 

€4,27 

Man 51-69 

€7,14 

€6,49 

€5,19 

€4,54 

Vrouw 51-69 

€6,74 

€6,13 

€4,90 

€4,29 

Man en vrouw 70+ 

€7,11 

€6,46 

€5,17 

€4,52 

 

Nu we dieper zijn ingegaan op de gemiddelde dagelijkse uitgaven voor boodschappen, kunnen we zelf aan de slag om te berekenen wat een normaal bedrag is om minimaal aan boodschappen uit te geven. Als je bijvoorbeeld met een partner samenwoont, kun je het totale bedrag van zowel de man als de vrouw bij elkaar optellen, gebaseerd op de kolom voor 2 personen (€12,92).  

Op deze manier kun je een inschatting maken van jullie gezamenlijke maandelijkse boodschappenkosten. Voor een stel komt dit gemiddeld neer op ongeveer €400 per maand. Voor een alleenstaande vrouw wordt verwacht dat zij rond de €210 per maand aan boodschappen zal besteden.

Wat geven we gemiddeld maandelijks uit aan boodschappen 


Nu je weet wat de gemiddelde dagelijkse boodschappenkosten zijn kunnen we nu een beter beeld vormen van de maandelijkse uitgaven voor boodschappen. Verschillende factoren, zoals gezinssamenstelling, geslacht en leeftijd, spelen een cruciale rol bij het bepalen van deze kosten.
 

Gezinssituatie 

Kosten per maand 

Alleenstaande man van 30 jaar 

€281 

Stel van 25 jaar zonder kinderen 

€485 

Stel van in de 30 met kinderen van 2 en 6 jaar 

€532 

Stel rond de 40 jaar met een kind van 12 jaar 

€593 

Alleenstaande moeder van 45 jaar met een zoon van 18 jaar 

€485 

Echtpaar van 55 en 57 jaar zonder inwonende kinderen 

€474 

 

Met deze kennis weet jij precies wat het gemiddelde is en wat andere mensen uitgeven aan boodschappen in dezelfde situatie. Natuurlijk zijn de cijfers globaal en is de kans groot dat je erboven of juist eronder zit. Maar ongeacht of de cijfers je mee of tegenvielen, kun je altijd besparen op de manier waarop jij leeft.

Besparen op je boodschappen kosten 


Of je nu een ontzettende Bourgondiër bent of juist zo minimalistisch mogelijk boodschappen doet. Er zijn altijd nog kleine of grote bespaartips die jij kan toepassen. Zelfs als je jezelf al een pro durft te noemen op dit gebied. In deze blog van FinBuddy geven we je alle tips & slimmigheden om
te besparen op jouw boodschappen kosten.

Niets meer missen op het gebied van sparen en besparen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Zo krijg je maandelijks de leukste blogs, tips en feitjes in je mailbox. Hoe meer mensen zich aanmelden, hoe sneller FinBuddy vaste lasten leveranciers in Nederland kan overtuigen om zich aan te sluiten bij FinBuddy!

Terug naar blog overzicht