Blog Huurhuis Overzicht Blog Huurhuis Overzicht

Huurhuis: een compleet overzicht van je vaste lasten

Wanneer je op zoek gaat naar een huis kun je kijken naar een koophuis of een huurhuis. Bij een huurhuis heb je andere vaste lasten dan bij een koophuis. Welke kosten horen bij een huurhuis en hoe kun jij je zo goed mogelijk voorbereiden op het huren van een huis? Dat lees je hier. 

Welke vaste lasten horen bij een huurhuis?


Het huren van een huis bestaat niet alleen uit het betalen van de huur. Er zijn ook andere kosten betrokken bij het huren van een huis. Denk bijvoorbeeld aan je vaste lasten zoals gas, water en licht, verzekeringen en heffingen. Dit zijn ze op een rijtje: 

  • Kale huur (de huurprijs zonder gas, water en licht);
  • Gas, electriciteit en water;
  • Telefoon, televisie en internet;
  • Servicekosten;
  • Aansprakelijkheidsverzekering;
  • Inboedelverzekering;
  • Riool- en afvalstofheffing;
  • Waterschapsbelasting.

Servicekosten

 

Wat een huurhuis uniek maakt zijn de servicekosten. Dit zijn kosten die boven op de kale huur komen. Wat deze precies bevatten is verschillend per verhuurder. In sommige gevallen bestaan de servicekosten uit kosten voor de schoonmaak, huismeester of verzekeringen. In andere gevallen betaal je servicekosten om de woning inclusief gas, water en licht of telefoon, televisie en internet te huren.  

Wanneer de servicekosten onder de huur vallen, betaal je deze niet apart. Ook je gas, water en licht kunnen onder de huur vallen. We noemen het dan all-in huur. Worden deze kosten los berekend, dan praten we over kale huur. Bij all-in huur is het soms lastiger om te bepalen hoeveel je per onderdeel betaalt. Je kunt dan bij de verhuurder vragen of hij de huur wil splitsen. 

Welke kosten horen NIET bij een huurhuis

 

Het huren van een huis heeft een aantal voordelen. Zo draai je niet zelf op voor kosten aan bijvoorbeeld onderhoud van de woning. Ook bepaalde belastingen en verzekeringen zoals OZB, opstalverzekering en eigenwoningforfait zijn niet voor de huurder.   

Lees voor een uitgebreide lijst met voor- en nadelen van huren ons artikel: Huis kopen of huren, wat is het verschil in vaste lasten? 

De vaste lasten voor een huurhuis

 
De vaste lasten voor een huurhuis bestaan dus uit een aantal verschillende dingen. Bijvoorbeeld de kale huur en servicekosten, maar ook de energierekening en je telefoon, internet en televisie vallen onder de vaste lasten. Hoeveel de vaste lasten voor een huurhuis zijn is dan ook afhankelijk van jouw situatie en daardoor lastig te vertellen.   

Voor jouw energierekening geldt dat deze afhankelijk is van hoeveel stroom of gas je verbruikt. De kosten voor internet en televisie zijn dan weer afhankelijk van de gekozen bundel en over de servicekosten weten we inmiddels dat deze per verhuurder kunnen verschillen.   

Sociale huur of vrije sector

 
Hoeveel huur je maandelijks betaalt is ook afhankelijk van de soort huurwoning die je afneemt. Een sociale huurwoning kost maandelijks minder dan een huurhuis in de vrije sector. Hier staat wel tegenover dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op een sociale huurwoning. Vaak zijn er lange wachtlijsten en geldt er een inkomensgrens. Een huurhuis in de vrije sector is makkelijker te verkrijgen, maar kost ook meer.  

De kosten voor een huurhuis kunnen dus verschillen. In 2023 mag een sociale huurwoning niet meer dan 808,06 euro per maand kosten. Kost een huurhuis meer, dan huur je in de vrije sector.  

Kom ik in aanmerking voor een sociaal huurhuis?

 
Niet iedereen komt in aanmerking voor een huurhuis in de sociale sector. Omdat er veel meer vraag is naar sociale huurhuizen kun je hier alleen aanspraak op maken wanneer je je inschrijft bij een woningcorporatie. De woningcorporatie mag daarbij ook verschillende eisen stellen. Bijvoorbeeld aan de grootte van je gezin of aan de hoogte van je inkomen.  

Verdien je meer dan de inkomensgrens van de woningcorporatie? Dan kun je geen aanspraak maken op een sociale huurwoning. Elk jaar wordt de inkomensgrens bijgesteld. Weten of je met jouw inkomen recht hebt op een sociale huurwoning? Voor een actueel overzicht, check Rijksoverheid.

Zorg voor een buffer


Ongeacht of je kiest voor een huurhuis in de vrije sector of in de sociale sector, maandelijks betaal je vaste lasten. Daarbij kunnen ook altijd onverwachte kosten komen. Een reparatie aan de auto, een wasmachine die het begeven heeft of hoge zorgkosten. Bij de vaste lasten van een huurhuis is het dan ook slim om een buffer op te bouwen. Dankzij de buffer betaal je zonder zorgen die onverwachte kosten. Weten hoeveel geld je het beste achter de hand kunt houden? Doe de test met
BufferBerekenaar van het Nibud.  

Benieuwd hoe je kan sparen voor bijvoorbeeld een buffer of een ander spaardoel? Lees dan ook ons artikel: 10 spaar tips die jou helpen je spaardoel te bereiken. 

FinBuddy voor je vaste lasten


Niet alleen een buffer kan helpen bij het dragen van je vaste lasten. Ook de tool FinBuddy kan je daarmee gaan helpen. FinBuddy creëert meer structuur en gemak in je betalingen. Hiermee worden straks namelijk al jouw vaste lasten op dezelfde dag van je rekening afgeschreven. Je weet precies hoeveel geld je elke maand overhoudt voor bijvoorbeeld het opbouwen van een buffer, of om leuke dingen te doen. Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van belangrijk nieuws en geven je handige tips.

Terug naar blog overzicht