Finbuddy Blog Besparen Op Vakantie Finbuddy Blog Besparen Op Vakantie

Goedkoop op vakantie? Zo bespaar je geld op vakantie.

Goedkoop op vakantie, dat klinkt als iets wat bijna onmogelijk is. Vliegtickets, tol betalen, je accommodatie, lekker eten en de mooiste dingen zien. Dat alles komt met een prijskaartje… Maar als je van de gebaande paden af gaat en zelf je toeristische pad uitstippelt, kun je geld besparen terwijl je op je ideale vakantie bent! Met deze tips kun jij goedkoper op vakantie. 

Het plannen van je vakantie 


Wanneer ga je op vakantie?

Laten we beginnen bij het begin. De periode waarin je op vakantie gaat, is voor een groot deel bepalend voor de kosten. Kun jij de vakantie flexibel indelen? Probeer dan het hoogseizoen te vermijden. Via Google kun je gemakkelijk vinden wanneer de meeste Nederlanders, maar ook de rest van Europa vakantie heeft. Probeer je vakantie buiten deze periode te plannen. 

Locatie, locatie, locatie 

Je kiest je bestemming natuurlijk uit op de hotspots. Maar hoe dichter je in de buurt zit van deze toeristische trekpleisters, hoe duurder je accommodatie wordt. Het verschil in prijs tussen het stadscentrum of daar buiten, is groot! Kies voor een buitenwijk, of in plaats van die bekende badplaats naar een dorpje ernaast.

De reis er naartoe 


Vliegtickets
 

Weet je nog niet zeker waar je naartoe wilt en maakt het je ook niet zo veel uit? Wanneer je via Skyscanner zoekt kun je goedkope vliegtickets vinden. Zoek op ‘overal’ in plaats van een specifieke locatie. Je ziet zo naar welke bestemmingen je kunt vliegen voor een klein prijsje. En voor de echte avonturiers… als je ook je vertrekdatum flexibel houdt, kun je echt de goedkoopste vakantie tickets vinden. How low can you go?

Vergelijk ook eens de ticketprijzen als je vliegt vanaf een Duitse of Belgische luchthaven. Eindhoven of Amsterdam is natuurlijk aantrekkelijk. Toch kan het je zo een mooi bedrag schelen als je bereid bent om bij de buren op te stijgen. 

Met de auto? Kies een slimme route 

Ga je met de auto naar je vakantiebestemming of ga je roadtrippen? Neem dan de tijd om je route te plannen voor je vertrekt. Via de ANWB-routeplanner kun je de opties bekijken en zien hoeveel je ongeveer aan kosten kwijt bent. Denk hierbij aan tol en brandstof. Ga je voor de snelste weg, de kortste weg en hoeveel je kunt besparen als je tolwegen vermijdt? Dit scheelt je op een ritje naar Barcelona al zo’n 85 euro! En dat terwijl je er maar 48 km extra voor rijdt. 

Onderweg tanken 

Tankstops zijn niet te vermijden. Tank jij langs de snelweg? Dan betaal je de hoofdprijs, deze kosten kunnen behoorlijk oplopen. Ben je bereid om iets meer tijd te nemen voor je tankstop? Op Google of in de ANWB onderweg app kun je langs je route tankstations vinden, met daarbij ook de actuele prijzen aan de pomp. Ga van de snelweg af en tank in het dichtstbijzijnde dorpje. Dit kan al snel 20 cent per liter schelen. Als je zo je tankstops plant, heb je aan het eind van je trip een mooi bedrag bespaard!

De goedkoopste overnachtingen en accommodaties


Boek je accommodatie zelf, zonder tussenpersoon

Gemak dient de mens, daar weten de boekingsplatformen alles van. Met een paar klikken heb je jouw verblijf gepland. Maar dit kun je ook zelf doen. Weet je waar je heen wilt? Boek dan zelf je accommodatie. 

Boek je campingplaats direct bij de camping zelf of de hotelkamer via de website van het hotel. Cut out the middle man. Dit kost je iets meer moeite en je moet zelf wat meer uitzoeken, maar zo bespaar je wel geld op je vakantie voordat hij begonnen is. 

Met de camper op vakantie 

Ga je met de camper op pad, maar schrik je van de campingprijzen? Kijk dan eens naar de Park4Night of Campercontact apps. Hierop vind je gemakkelijk gratis camperplaatsen of boeren die hun erf beschikbaar stellen voor camperaars. Zo heb je in Frankrijk ontzettend veel wijnboeren die je gratis laten overnachten. 

Oppassen op huizen en dieren 

Een leuk ander alternatief: house sitting! Je past dan op het huis van iemand anders terwijl diegene weg van huis is. Vaak verblijven hier dan ook dieren waar jij voor dient te zorgen. Zo heb je een gratis vakantiewoning. Dit kan op de gekste plekken, in gave steden of op afgelegen plekjes. Via apps als Trusted House sitter, Nomador of MindMyHouse.

Besparen op eten en drinken

Pak een zijstraatje

Wie aan vakantie denkt, denkt aan lekker eten. Maar ook hier kan de slimme vakantieganger de nodige euro’s besparen. Hoe dichter je bij de hoofdstraat bent, hoe duurder je tafeltje is. Schiet eens een zijstraatje in en laat je verrassen.

Een voorbereid mens telt voor twee. Bekijk voor je op pad gaat waar je wil eten. Aan de hand van de reviews en de prijs kun je een keuze maken. Laat je niet zomaar ergens naar binnen praten.

Menu van de dag 

Ga 's-middags uit eten! In landen zoals Spanje of Frankrijk is het erg gebruikelijk om als lunch al stevig verwend te worden met een driegangen menu. Beter bekend als Menu of Plat du Jour in Frankrijk of de Platos del dia in Spanje.

Ga voor het dagmenu of de daghap voor een schappelijke prijs. Zo kun je soms al voor 12 euro heerlijk uit eten tussen de middag! Erg lekker en vaak nog met lokale specialiteiten ook.

Ga voorbereid op pad 

Een dagje strand hangen of ga je een stadje bezoeken? Ga voorbereid op pad en trakteer jezelf op een zelfgemaakte lunch, of neem een koelbox mee met je eigen flesje wijn voor op het strand. Neem ook zelf een strandstoeltje mee, zodat je er geen hoeft te huren. Zo kun je geld besparen, zonder dat je iets tekort komt.

Ga slim om met je geld voor activiteiten

Gratis city guide

Een guided tour is de manier om een stad echt te leren kennen. Wist je dat er in iedere stad ook gratis city guides zijn? Zij nemen je kosteloos mee op een tour door de stad, achteraf bepaal je zelf wat je de tour waard vond. Kijk maar eens naar free walking tours in de bestemming waar jij bent.

Gratis of voor een lager tarief een museum bezoeken

Boek je entreekaarten voor een toeristische attractie of musea van tevoren. Bekijk dan ook of je niet voor een lager tarief of zelfs gratis naar binnen mag. Zo kun je soms gratis een museum bezoeken wanneer je op een bepaalde tijd komt of een studentenpas hebt.

Bespaar geld met een toeristenkaart 

Een slimme manier om geld te besparen tijdens je vakantie is door gebruik te maken van toeristenkaarten. Deze kaarten bieden vaak vaste kortingen op attracties of zelfs de mogelijkheid om onbeperkt door een stad te reizen.

Bovendien is het de moeite waard om lokale tips te vragen aan particuliere verhuurders, medewerkers, gidsen en zelfs taxichauffeurs. Zij kennen vaak de verborgen pareltjes en kunnen aanbevelingen doen voor betaalbare restaurants. Op deze manier ontdek je unieke plekken en bespaar je geld op je vakantie-uitjes.

Plan slim 

Of je nu een vliegticket, een hotel of je uitstapje aan het plannen bent, je zult altijd geld besparen wanneer je zelf je avonturen plant. Boekingsplatformen of touroperators maken het je gemakkelijk, maar wanneer je het zelf regelt, zal ook jij geld besparen op vakantie.

Ben jij enthousiast geworden na het lezen deze blog en wil je eigenlijk nog veel meer weten over geld besparen of sparen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van FinBuddy en wordt een professionele bespaarder.  

Terug naar blog overzicht