Money Talks Roos Money Talks Roos

Het FinBuddy team: Moneytalks met Roos

Bij team FinBuddy geloven we erin dat geldzaken meer bespreekbaar worden door het delen van je geld-ervaringen en je zo van elkaar tips en tricks kunt leren. In deze money talks gaan we in gesprek met FinBuddy teamlid Roos, de FinBuddy SEO en blog expert!

Mijn naam is Roos van den Oord, 27 jaar oud en woon samen met mijn vriend Job, hond Flow en kat Bobbie in Veghel. Ik heb sinds 2019 mijn eigen bedrijf op het gebied van contentmarketing. Mijn rol binnen Finbuddy is het geven van seo advies en ontwikkelen van seo geoptimaliseerde content en blogs.

Hoe zouden je vrienden je omschrijven?


De mensen die me goed kennen zullen mij omschrijven als een creatief, ondernemend en positief persoon.

Waar krijg jij energie van?


Ik krijg energie van de plannen die we aan het maken zijn. We gaan aan het einde van deze zomer voor een jaar op reis met een camper. Dit vergt veel voorbereiding, zowel zakelijk als privé. Maar vooral bij het samenstellen van de inrichting van de camper, die nog gebouwd moet worden, zie ik ons al helemaal zitten. Of wanneer we ons aan het oriënteren zijn over hoe onze route zal lopen. Hartje winter willen we in zuid Spanje zitten en vanaf mei willen we voor 3 maanden naar Scandinavië. Verder is het nog open; we zullen ons voornamelijk in de natuur bevinden. Heb jij toevallig leuke tips? Die zijn altijd welkom » info@roosvdoord.nl.

We gaan het echt doen en dat is spannend, maar ook superleuk. Daarnaast krijg ik ook erg veel energie van het feit dat mijn bedrijf blijft groeien. Daarom ben ik sinds een paar maanden ook bezig met een business coach om mijn bedrijf beter in te richten, mezelf meer te specialiseren en onlinetrainingen te ontwikkelen.

Wat is jouw guilty please wat betreft uitgaven?


Nou.. hier heb ik even over na moeten denken. Dit heb ik ook even aan mijn partner gevraagd en die zegt: Jij hebt je geldzaken zo goed op orde, dat je je niet laat triggeren door guilty dingen.

Bespaar je op bepaalde financiële uitgaven? Zo ja hoe pak je dit dan aan?


Over het algemeen leef ik samen met mijn partner erg bewust. We kopen niet zomaar alles en kijken vaak naar de beste aanbieding. Het is niet zo dat we specifiek op bepaalde uitgaven besparen, maar omdat we vrij bewust leven zitten wij onder het gemiddelde aan vaste lasten. Hier kwam ik achter na het lezen van de blog van Nandi over wat de gemiddelde vaste lasten zijn.

Zelf ben ik altijd bewust bezig met waar ik mijn geld aan uitgeef. Vaak heb ik een duidelijk spaardoel in mijn hoofd voor een grotere droom. Wanneer ik iets wil hebben stel ik mezelf dan ook regelmatig de vraag “heb ik dit nodig?” Is het antwoord nee, dan koop ik het vaak ook niet. Deze vraag stel ik voornamelijk als het gaat om kleding, accessoires en andere (nutteloze) prullaria.

Op Marktplaats ben ik ook regelmatig op zoek naar spullen. Je kan er vaak spullen voor een prikkie kopen. Iemand anders is van het spul af en het is ook nog eens beter voor de wereld. Win-win!

Wat is jouw financiële doel voor 2023? 


Momenteel ben ik financieel helemaal gefocust op de reis die we gaan maken. Het plan is om naar een punt toe te werken, dat ik met maximaal 20 uur per week werken, mijn salaris kan verdienen. Ook is er een duidelijk spaarplan voor de camper zelf; dit wordt ons 2e huis op wielen. Tijdens de reis wil ik ook blijven werken, zodat we daar op reis van kunnen leven. Mijn partner wil mij ook hierbij gaan helpen.

Momenteel zijn we ons ook aan het oriënteren naar de mogelijkheden met ons huis. Het huis een jaar leeg laten staan is voor ons geen optie. We zouden dit graag willen verhuren om deze kosten te dekken en iemand een woonruimte te bieden.

Op welke uitgave zou je nooit willen besparen?


Op spullen die naar mijn mening duurder zijn omdat ze ook echt kwalitatief beter zijn, zoals goede schoenen, een snelle laptop of hondenvoer.

Heb je een financiële valkuil?


Wanneer ik een dag iets minder lekker in mijn vel zit, ben ik geneigd mezelf op te vrolijken met een spontane nieuwe aankoop. Gelukkig ben ik mij daar bewust van en heb ik mezelf inmiddels aangeleerd om op dat soort momenten een stuk te gaan wandelen of op bezoek te gaan bij vrienden. Op de lange termijn geeft dat een veel beter gevoel. Dit 'trucje' heeft me al heel wat geld bespaard.

Welk geldtype ben jij? Waarom kies je voor dit geldtype?


Ik herken mezelf voornamelijk in de hamsteraar. Ik houd van sparen en geef niet snel geld uit aan dingen die ik niet nodig vind. En inderdaad wanneer ik mezelf uitbetaal verdwijnt het grootste gedeelte in verschillende spaarpotjes. Niet alle punten slaan precies op mij maar de meeste wel. Meer over dit geldtype vind je op Instagram. De tip die wordt gegeven in deze post pas ik ook regelmatig toe.

Welke tip(s) zou jij FinBuddy volgers willen geven?


De vraag die ik mezelf vaak stel is: “heb ik dit nodig?” Is het antwoord: “nee”, laat het dan gewoon liggen. Even later ben je het toch weer vergeten. Het heeft mij al veel nutteloze aankopen bespaard. En wat je niet uitgeeft heb je weer verdiend.

Wat is jouw grootste financiële blunder? 


Investeren in een trade platform dat ineens de stekker eruit trok. Auch, dat deed pijn. Maar een harde les.

Van welke uitgave of financiële beslissing heb je het meeste plezier gehad?


Dat ik samen met mijn partner bijna 6 jaar geleden een huis heb gekocht. We waren nog best jong en ik had net een baan. Ik ben blij dat we niet eerst gehuurd hadden of nog even bij onze ouders zijn gebleven. De prijzen zijn in de tussentijd zo hard gestegen waardoor je als starter vaak niet veel kans hebt.

Tijdens welk moment in je leven heb je voor het eerst je financiën in kaart gebracht? Hoe heb jij dit toen aangepakt?


Toen ik ongeveer 10 jaar oud was begon ik mijn eigen sieraden te maken en startte ik mijn eerste eigen bedrijf, De Rode Roos 😋. Ik verkocht de sieraden op school, aan vriendinnetjes en familie. Mijn moeder heeft mij toen een kasboekje gegeven waar ik mijn uitgaven en inkomsten in bij kon houden. De kosten zoals kraaltjes, haakjes en gereedschap gingen op de debet kant en alles wat ik verkocht op de credit kant. Dit vond ik altijd leuk om bij te houden. Volgens mij heb ik toen onder de streep 50 euro verdiend, haha.

Aan wie zou je FinBuddy aanraden? 

 
Eigenlijk aan iedereen. Hoe handig zou het zijn als alles in een keer wordt afgeschreven, dan weet je gewoon precies wat je over houdt.

Wat staat er op jouw financiële bucketlist?

 
Meer vrijheid creëren door mijn inkomen. Ik heb niet de droom om bakken met geld te verdienen. Ik heb zelf niet veel nodig, dus zou graag mijn vrijheid willen kopen met het geld wat ik verdien. Ik zou het dus geen bucketlist willen noemen, maar meer een doel. Werken is leuk, maar de dingen die er echt toe doen daar geniet ik écht van.

Door dit interview met Roos nieuwsgierig geworden naar FinBuddy of wil je meer van dit soort interviews in de toekomst in je mailbox ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief!

Terug naar blog overzicht