Money Talks Nandi

Het FinBuddy team: Moneytalks met Philippe

Bij FinBuddy zijn we van mening dat praten over geld belangrijk is en bijdraagt aan een financieel gezonder leven. Door geld-ervaringen met elkaar te delen kun je veel tips en tricks op doen. In deze moneytalks gaan we in gesprek met Philippe, financieel expert binnen FinBuddy.

Mijn naam is Philippe van Alphen, 36 jaar oud, en ik woon in 's-Hertogenbosch. In mijn dagelijks leven vervul ik de rol van Teamlead Wonen bij de Rabobank. Samen met een team van hypotheekadviseurs help ik mensen bij het realiseren van hun droomwoning door middel van passende hypotheekoplossingen.

Naast mijn werk bij de bank ben ik vanaf het prille begin betrokken bij FinBuddy. In eerste instantie fungeerde ik als sparringpartner voor Jeffrey, maar later heb ik mij voornamelijk gericht op financiën en boekhouding binnen het bedrijf.

Ik ben rustig en precies, heb cynische humor en een sterke drang om te winnen, vooral als het op spelletjes aankomt. Het jaar 2023 was een financieel bijzonder jaar voor mij, want toen zijn mijn vrouw en ik getrouwd en verhuisd.

Waar krijg jij energie van?


Als ik nog wat vrije tijd over heb, vind ik het heerlijk om te gamen. Tijdens mijn schooljaren kon ik vaak tot laat in de nacht doorgaan, aangezien ik de volgende dag toch niet vroeg op hoefde te staan. Nu ik werk, is dat niet meer zo. Maar af en toe, vooral op vrijdag- of zaterdagavonden, kan het nog wel eens later worden dan ik van tevoren had bedacht.

Van welke uitgave of financiële beslissing heb je het meeste plezier gehad?


Dat is natuurlijk mijn PlayStation: uren en uren plezier, haha! Maar als het om een grote investering gaat, ben ik enorm blij met onze warmtepomp. Dankzij de warmtepomp hebben we alle radiatoren uit ons huis kunnen verwijderen, wat er veel mooier uitziet, en ik bespaar ook nog eens omdat we geen gas meer gebruiken.

Bespaar je op bepaalde financiële uitgaven?


Wat dat betreft ben ik een echte Hollander: ik let zeker op de kleintjes. Bij het doen van boodschappen kies ik ook voor huismerken in plaats van enkel duurdere A-merken. Bij grotere aankopen vergelijk ik prijzen bij verschillende winkels, waarbij ik wel altijd ga voor kwaliteit. Daarnaast neem ik jaarlijks de tijd om zorgverzekeraars en energieleveranciers te vergelijken, zodat ik maandelijks weer wat geld kan besparen.

Op welke uitgave zou je niet willen besparen?


Water! Het klinkt misschien suf, maar ik geniet echt van lekker lang douchen. Ik besef dat dit niet erg duurzaam is, maar het is echt een chillmomentje voor mij. Oh ja, en op een heerlijk speciaalbiertje in de zon op een terras!

Welk geldtype volgens FinBuddy ben jij?


Ik ben de ‘Hamsteraar’. Al sinds mijn eerste bijbaantje ben ik iemand die spaart en zorgvuldig met (grote) uitgaven omgaat. Na onze verhuizing/verbouwing is mijn spaarpotje flink geslonken, dus ben ik nu weer volop aan het hamsteren.

Daarnaast zorg ik ervoor dat er altijd ruim voldoende saldo op mijn betaalrekening staat, omdat ik bang ben wanneer ik bij de kassa sta en er onvoldoende saldo op het pinapparaat verschijnt. Daardoor heb ik een tic om net iets te vaak in de Rabobank app naar mijn rekening te kijken. Ik werk niet voor niks bij een bank, zullen we maar zeggen.

Is er iemand waar je tegenop kijkt op het gebied van financiën?


Warren Buffett. Niet omdat hij zo bizar rijk is, maar vooral vanwege zijn scherpe analyses op zijn leeftijd en zijn vermogen om de juiste investeringen te doen.

Wat is het beste geldadvies dat je ooit hebt gekregen?


Lekker ouderwets van mijn ouders: dat je moet sparen voordat je iets koopt. Uiteraard geldt dit niet bij een hypotheek, maar wel voor andere aankopen.

Heb je een financiële valkuil?


Ik heb gemerkt tijdens onze verbouwing dat wanneer de kosten zo hoog zijn dat bedragen (tijdelijk) relatief lijken, je snel veel uitgeeft. Je wilt het graag in één keer goed doen, waardoor een extra investering snel is gemaakt.

Welke tip zou jij FinBuddy volgers willen geven?


Probeer consequent geld te sparen door direct na ontvangst van je salaris een automatische overboeking in te stellen. Ik heb gemerkt dat als je dit niet doet en je naar je rekening kijkt, je sneller geneigd bent om extra dingen te kopen of uit eten te gaan, omdat er nog genoeg op staat.

Ben je nieuwsgierig geworden naar FinBuddy door het lezen van deze blog van Philippe? Of wil je meer van dit soort interviews ontvangen, direct in je inbox? Meld je dan aan voor de FinBuddy nieuwsbrief!

Terug naar blog overzicht