Money Talks Nandi

Het FinBuddy team: Moneytalks met Nandi

Bij FinBuddy zijn we van mening dat praten over geld belangrijk is en bijdraagt aan een financieel gezonder leven. Door geld-ervaringen met elkaar te delen kun je veel tips en tricks op doen. In deze moneytalks gaan we in gesprek met Nandi, tekstschrijver in haar vrije tijd voor FinBuddy.

Mijn naam is Nandi, 32 lentes jong, en ik woon samen met mijn lieve vriend Jeffrey, de oprichter van FinBuddy. Ik ben opgegroeid in Made, ook wel bekend als 'De May', en voor de liefde naar de andere kant van Brabant verhuisd. Met veel plezier werk ik fulltime als analist bij de Rabobank. Daarnaast ondersteun ik Jeffrey en Melissa met mijn creativiteit op het gebied van teksten voor de sociale mediakanalen van FinBuddy.

Wat typeert je als persoon?


Jeffrey zegt wel eens: 'Ik vind het zo mooi om te zien dat jij zo kunt genieten van die kleine dingen'. Als mensen vragen welk cijfer ik mijn leven geef, dan zeg ik steevast een 10! Natuurlijk ben ik bevoorrecht dat ik gezond ben en in een welvarend land als Nederland ben geboren en besef ik dat dit een mooie basis is voor een gelukkig leven. Ik ben omringd door liefdevolle mensen die mijn leven leuker maken, maar ik maak natuurlijk ook minder mooie momenten mee.

Ik hou van mensen die positief in het leven staan, Cabaretier Roué Verveer is daarin voor mij een voorbeeld. Ik raad dan ook iedereen aan om zijn boek te lezen: 'Gelukkig zijn is geen kwestie van geluk hebben.' Meteen een moneysaver: door dit boek te lezen heb ik je honderden euro’s aan mindfulness-cursussen bespaard.

Wat is jouw guilty pleasure wat betreft uitgaven?


Een weekendje vakantiepark met mijn gourmetstel onder de arm! Een wereldreiziger ben ik zeker niet. Ik ben al content met een weekje in de Spaanse zon of een weekendje weg in Nederland. Het scheelt dat wij geen kinderen hebben, dus kunnen we buiten de seizoenen op reis. Ik vind het altijd leuk om net iets anders te doen dan de standaard dingen. We hebben eens in een echte hijskraan geslapen. Tja, dat kost dan wel wat. Maar zolang het de beleving waard is, vind ik dat niet erg. Andersom vind ik het ook heerlijk om mooie aanbiedingen te scoren. Zo hebben we een weekendje in een huisje op het strand geslapen voor slechts een vijfde van de prijs in vergelijking met de zomervakantie. Ja, dan ben ik een extra gelukkig mens!

Money saver: In Nederland worden op dit moment veel nieuwe vakantieparken gebouwd. Zodra een aantal huisjes gereed zijn, worden deze al verhuurd tegen een aanzienlijk lagere prijs, aangezien het park nog in aanbouw is. Het kan zijn dat je nog niet van alle faciliteiten op het park gebruik kunt maken, maar alles is wel lekker nieuw en fris!

Heb je een financiële valkuil?


Kleine bedragen! Als iets niet veel geld kost, denk ik al snel: ach, die paar euro. Maar achteraf heb ik daar altijd spijt van, want bij elkaar opgeteld loopt het al snel in de papieren. Simpel voorbeeld: bakje uitjes bij de friettent voor 2 euro meenemen terwijl ik thuis een ui heb liggen. Over eten gesproken, ik heb een hekel aan koken (en dat is zacht uitgedrukt). Door de weeks rijd ik gerust vijf keer naar de supermarkt om eten voor diezelfde avond te halen. Het is natuurlijk veel voordeliger om aan het begin van de week boodschappen te doen voor de hele week. Ik heb mezelf dit al vaak voorgenomen, maar ik ga er nu écht mee beginnen. Gelukkig denk ik wel drie keer na over het doen van grote uitgaven.

Heb je een bespaartip voor grote uitgaven?


Dingen zelf doen in plaats van uitbesteden. Mijn vriend is enorm handig, die jongen kan werkelijk álles. Stroom aanleggen, waterafvoer fixen of een muurtje stucen, niks is te gek. We hebben drie jaar geleden een tuinplan laten maken, maar van de prijs sloegen we stijl achterover. We hebben toen besloten om de tuin grotendeels zelf te doen. Dit duurt wel wat langer, maar inmiddels is onze tuin bijna klaar en helemaal naar wens. En dat voor slechts een derde van de oorspronkelijke prijs. Hierbij gelijk een moneysaver: YouTube is je beste vriend!

Is er iemand waar je tegenop kijkt op het gebied van financiën?


Mijn vader! Hij heeft tot aan zijn pensioen (en daarna) al zijn financiën uitgewerkt in Excel-bestanden, tot op de euro nauwkeurig. We houden hem er soms mee voor de gek, maar van mijn ouders heb ik wel geleerd: je kunt geen geld uitgeven als je het niet hebt. Geld lenen was dan ook uit den boze, en werken voor je centen is er met de paplepel ingegoten. Hierdoor konden we leuke dingen doen als gezin en kwamen we niets tekort. Mijn moeder heeft thuis een eigen naaiatelier. Vroeger kregen we 50 cent voor ieder klusje als we haar hielpen, zoals knopen loshalen of een zoompje stikken op de naaimachine. Omdat we vanuit huis hebben meegekregen hoe je verstandig met geld omgaat, heb ik daar nu zeker profijt van. Thanks pa en ma!

Welk geldtype volgens FinBuddy ben jij?


Duidelijk een levensgenieter. Als je FinBuddy op sociale media volgt, heb je deze uitspraak misschien voorbij zien komen: ‘’Ik spaar liever mooie herinneringen dan geld’’. Tja, het klinkt heel cliché en kan zo op een tegeltje, maar that’s me.

Wat is het beste geldadvies wat je ooit hebt gekregen?


''Blaas niet je laatste adem uit met een goedgevulde bankrekening''. Natuurlijk is het belangrijk om een financiële buffer te hebben voor onverwachte uitgaven, maar ik ben ook iemand die sterk in het nu leeft. Wie zegt dat ik er later nog zal zijn? Vooral nu ik nog jong en vitaal ben, wil ik genieten van het geld waarvoor ik werk. Als ik er morgen niet meer ben, is er niets meer dat ik nog zou willen doen. Voor mij geen bucketlist.

Zorg, indien mogelijk, voor een financiële buffer die wordt aanbevolen door het Nibud. Je kunt eenvoudig je geadviseerde buffer berekenen met behulp van de buffer-rekentool, afgestemd op jouw situatie.

Welke bijzondere herinneringen heb je aan momenten waarin je met anderen geld hebt uitgegeven of juist gekregen?


Voor mij is dat absoluut kerst! Nadat mijn broer en ik niet meer in Sinterklaas geloofden, draaide in ons gezin alles om kerst. Samen met pa over het boerenerf struinen om de perfecte boom te vinden, die we vervolgens met ma versierden. Als mijn vader een bonus kreeg van zijn werk, zei hij altijd: 'Voor kerst!' Kerst is voor ons groter dan verjaardagen en we pakken dan ook nog steeds goed uit. Vroeger was het natuurlijk geweldig om cadeaus te krijgen. Maar nu ik zelf een fulltime baan heb, vind ik het geven stiekem nog veel leuker. Gelukkig heeft Jeff mijn liefde voor kerst volledig geaccepteerd, ik denk dat dat ook wel een voorwaarde was, haha! Want vanaf 1 november klinkt 'Driving home for Christmas' hier alweer uit de speakers en haal ik de kerstboom trots tevoorschijn.

Welke tip zou jij FinBuddy volgers willen geven?


Investeer geld in jezelf: blijf leren en jezelf ontwikkelen in datgene waar je energie van krijgt. Dit kan op de lange termijn leiden tot hogere inkomsten en meer levensplezier.

Na het behalen van mijn havo-diploma koos ik bewust voor de MBO-opleiding Vormgeving omdat ik graag creatief bezig wilde zijn. Het is naar mijn mening enorm belangrijk om iets te doen waar je plezier in hebt, laat daarin het niveau niet bepalend zijn! Echter ontdekte ik al snel dat creativiteit niet mijn sterkste kant was. Desondanks behaalde ik mijn diploma en ontstond de wens om bij de Rabobank te werken, een compleet ander vakgebied. Ik begon als bankmedewerker bij Rabo Den Bosch en leerde het bankwezen kennen met hulp van de leukste collega’s. Mijn volgende ambitie was aan de slag gaan als KYC analist binnen de bank. Drie keer gesolliciteerd, drie keer afgewezen omdat ik geen HBO-diploma en zakelijke kennis had. Dus ik wist wat mij te doen stond!

Mijn teamleider bood de kans te starten met de HBO-opleiding Bedrijfskunde en na een succesvolle sollicitatie kon ik beginnen als assistent accountmanager Bedrijven. Hoewel deze afdeling niet mijn ideale plek was, wist ik dat dit een noodzakelijke stap was voor mijn verdere ontwikkeling. Binnen een jaar werd ik aangenomen als KYC-analist en ben ik door de jaren heen doorgegroeid tot senior analist. Als kers op de taart heb ik vorig jaar mijn HBO-studie succesvol afgerond naast een fulltime baan, wat aantoont dat blijven leren tijdens je loopbaan haalbaar is en prachtige kansen biedt!

Ben je nieuwsgierig geworden naar FinBuddy door het lezen van deze blog van Nandi? Of wil je meer van dit soort interviews ontvangen direct in je inbox? Meld je dan aan voor de FinBuddy nieuwsbrief!

Terug naar blog overzicht