Money Talks Aron Money Talks Aron

Het FinBuddy team: Moneytalks met Aron

Bij FinBuddy zijn we van mening dat praten over geld belangrijk is en bijdraagt aan een financieel gezonder leven. Door geld-ervaringen met elkaar te delen kun je veel tips en tricks op doen. In deze money talks gaan we in gesprek met FinBuddy teamlid Aron, de partnershipmanager!

Mijn naam is Aron Tinga, 24 jaar oud en woon in Deurne. Per 1 februari 2023 ben ik bij FinBuddy gestart als Partnerships manager en ga ik samen met het team op pad om vaste lasten leveranciers in Nederland enthousiast te maken om zich aan te sluiten bij FinBuddy. Dit doe ik vier dagen in de week.

Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf, Worstenbroodjes&zo, waar ik 1 dag in de week aan werk. Hier verkoop ik zowel traditionele als gezonde snacks aan bedrijven en particulieren. In 2021 heb ik samen met een Brabantse bakker eiwitrijke snacks ontwikkeld en deze zetten wij af aan bedrijven die zich richtten op gezonde voeding/supplementen. Zo heb ik in 2023 een partnership gesloten met XXL Nutrition & FitMeals.

Waar kom jij je bed voor uit?


Alles wat met sporten te maken heeft, haal ik veel voldoening uit. Daar kom ik dan ook heel vroeg mijn bed voor uit, meestal tussen 04:00 en 05:00 uur. Vaak ga ik voor of na het sporten in een ijs bad of duik ik onder een koude douche. Na mijn 21-daagse ijs bad challenge heb ik de conclusie kunnen trekken dat ik hier enorm veel energie van krijg. Naast het sporten vind ik het leuk om te reizen en meer te zien van de wereld. En voor een festival met een lekker zonnetje ben ik ook wel in!

Bespaar je op bepaalde financiële uitgaven? 


Sinds vorig jaar woon ik op mezelf in het mooie Deurne. Mijn ouders zijn altijd erg bewust omgegaan met het uitgeven van geld. Onbewust heb ik hier veel van overgenomen. Door de stijgende prijzen voor o.a. energie en boodschappen, ben ik gaan kijken wat ik nu uitgeef en waar ik eventueel op zou kunnen besparen, indien nodig.

Ik heb een simpele Excel-sheet gemaakt waarin ik bijhoudt wat er per maand aan vaste lasten uit gaat en welke kosten ik maak aan overige uitgaven.

Op welke uitgave zou je nooit willen besparen?

 

Hardloopschoenen! In 2019 heb ik meegedaan aan de Iron Viking Obstacle Run. Deze marathon wordt omschreven als de zwaarste marathon ter wereld.

Voor deze run heb ik niet gekeken naar hardloopschoenen die passen bij mijn type voet. In plaats daarvan kocht ik uit gemak online een paar schoenen. Met als gevolg dat ik de eerste week na de run bijna niet meer kon lopen. Recent heeft een podotherapeut mij geanalyseerd en geconstateerd dat ik, door verkeerde schoenen en geen zooltjes, mijn enkel enorm heb belast. Dus ik heb mijn lesje geleerd.

Welke FinBuddy geldtype ben jij?

 

Ik kom overeen met de moneymaker. Wat inhoudt dat ik altijd bezig ben met de toekomst, nieuwe ideeën en met mijn huidige vermogensopbouw aan iets dat van blijvende waarde is. Een voorbeeld hiervan is dat ik het grootste gedeelte van mijn cash flow investeer in assets om zo geld te laten werken voor mij. Vandaar dat ik een groot deel van mijn inkomsten investeer en denk aan mijn toekomst.

Heb je een financiële valkuil?


Als er veel geld op mijn rekening staat heb ik de nijging om dit direct te gaan investeren. Zoals gewoonlijk kunnen deze investeringen stijgen of dalen in waarden. Als ik dan ooit eens geld nodig heb voor onvoorzienbare kosten, ben ik afhankelijk van hoe de koers er op dat moment bij staat. Af en toe kom ik dus wat liquiditeit te kort en vind ik het lastig om mijn de investeringen om te zetten naar cash. Dit doe ik dan ook zelden dus moet ik andere manieren verzinnen. Gelukkig heb ik nog nooit in een situatie gezeten dat ik echt onvoldoende geld had.

Van welke uitgave of financiële beslissing heb je het meeste plezier gehad?


Mijn vakantie naar Bali. Samen met mijn vriendin en twee vrienden hebben we 3,5 week door Bali getrokken. Dit was mijn eerste reis buiten Europe en beviel me enorm goed. De mensen, cultuur, het weer en eten, daar kon ik als half Indo wel aan wennen.

Wat is jouw grootste financiële blunder?


Voor mijn e-commerce bedrijf verkocht ik allerlei verschillende producten in diverse categorieën waaronder AirPods. Deze waren altijd uit voorraad waarna ik besloot om all-in te gaan en een grote partij in te kopen met mijn eigen branding. Na maanden te hebben gewacht ontving ik mijn bestelling en kon ik het gaan verkopen op Bol.com. Maar helaas kreeg ik 2 weken later een dik pak papier in mijn brievenbus van het advocatenbureau van Apple: ik maakte inbreuk op hun intellectueel eigendomsrecht.

Wat uiteindelijk is afgelopen met een schikking, maar wat een enorme financiële sleur heeft achtergelaten. Achteraf is het een grote fout van mij geweest, maar ik heb er enorm veel van geleerd waardoor ik ben gegroeid als ondernemer.

Is er iemand waar je tegenop kijkt op het gebied van financiën?


Willem Middelkoop, hij is in mijn ogen een meester op het gebied van financiën. Zo schreef hij in 2007 ‘Als de dollar valt’. Eind 2008 stortte het financieel systeem in elkaar als een kaartenhuis zoals hij eerder dat jaar omschreef in zijn boek. Na het lezen van zijn boeken, was ik enorm geïnspireerd in de geschiedenis van het geld. Hieruit blijkt dat de geschiedenis zich steeds herhaalt en dat er keer op keer dezelfde fouten worden gemaakt.

Welke tip(s) zou jij FinBuddy volgers willen geven?


Zorg dat je een duidelijk overzicht hebt van je inkomsten, vaste lasten en uitgaven. Dit zorgt voor overzicht en rust. Maar het laat je mogelijk ook inzien dat je sommige dingen beter kunt laten. Besteed je geld bewust en maak de keus of die ene aankoop een ‘must have’ of ‘nice to have’ is. Maak fouten op financieel gebied, maar leer ervan.

Ben je nieuwsgierig geworden naar FinBuddy door het lezen van deze blog van Aron? Of wil je meer van dit soort interviews ontvangen direct in je inbox? Meld je dan aan voor de FinBuddy nieuwsbrief!

Terug naar blog overzicht