Finbuddy Blog Wat Sparen We Gemiddeld Finbuddy Blog Wat Sparen We Gemiddeld

Dit is wat Nederlanders gemiddeld sparen per maand

Sparen, we zijn er gek op. Tenminste, de meeste dan. Waar de ene persoon ieder dubbeltje opzij zet, spaart de ander juist alleen maar het hoognodige of helemaal niets. En wat doe jij? Spaar jij zoals de gemiddelde Nederlander? Lets find out!

Het gemiddelde spaarpotje van de Nederlander


We krijgen er dan wel niet zo veel rente op,  maar toch sparen we de laatste jaren ieder jaar meer en meer. Zo waren we in 2021 gezamenlijk goed voor € 334,6 miljard euro. In 2022 steeg het bedrag nog verder en hadden we gezamenlijk in Nederland € 369,9 miljard aan spaargeld op de bank staan.

Kijk je naar 2012, dan zijn we in 10 jaar tijd € 94,3 miljard meer gaan sparen met z’n allen. Kijk je dan naar de bijgeschreven spaarrente, dan is die in 10 jaar tijd gedaald van € 2.8 miljard naar € 99 miljoen. We kunnen dus vaststellen dat we niet sparen om te kunnen rentenieren, maar om voor onszelf of gezin financiële zekerheid te creëren.

Wat we gezamenlijk gespaard hebben weten we nu, maar dat zegt natuurlijk nog niet zo veel. Laten we er eens wat dieper op in gaan.

Als we kijken naar de leeftijdscategorieën, dan komt het gemiddelde spaargeld van Nederlandse spaarders op het volgende uit. Gemiddeld wil zeggen, al het spaarvermogen in een leeftijdscategorie bij elkaar opgeteld en daar het gemiddelde van genomen.

<< 25 jarige - gemiddeld € 8.100 - mediaan € 2.700 

25-35 jarige - gemiddeld € 16.200 - mediaan € 6.700 

35-45 jarige - gemiddeld € 26.600 - mediaan € 10.900 

45-55 jarige - gemiddeld € 42.400 - mediaan € 16.300 

55-65 jarige - gemiddeld € 55.200 - mediaan € 21.000 

65-75 jarige - gemiddeld € 61.000 - mediaan € 24.500 

75-85 jarige - gemiddeld € 60.500 - mediaan € 25.000 

85 jarige >> - gemiddeld € 63.000 - mediaan € 25.400 

Wat je direct ziet is dat de mediaan een stuk lager ligt dan het gemiddelde. Dit laat zien dat er een kleine groep Nederlanders heel veel spaargeld heeft en zo dus verbloemt dat er een grote tegenovergestelde groep is. Een groep met niet zoveel spaargeld.

Het mediaan kijkt namelijk naar ieder zijn spaarvermogen, zet al deze cijfers van laag naar hoog en neemt daar het absolute midden van. Dus schrik niet als je niet aan het gemiddelde spaarbedrag zit met jouw rekening.

Hoeveel zou je gemiddeld moeten sparen per maand? 


Maar hoeveel moet je dan sparen per maand om het potje te vullen? Een goede vuistregel is om zo’n 10% van je netto salaris naar je spaarrekening over te maken. Door maandelijks dat bedrag opzij te zetten creëer je een financiële buffer. Gaat je wasmachine stuk of heb je een andere financiële tegenslag dan kun je dit opvangen uit dat potje.

Stel dat je niet zou sparen, dan kan zo’n plotselinge uitgave voor narigheid zorgen omdat je onvoorzien een grote uitgave moet doen, terwijl je ook nog boodschappen moet doen en je huur nog moet betalen. Voorkom geldproblemen en probeer dus een vast gedeelte van je netto maandinkomen te sparen per maand.

Verdien je € 2000 netto per maand, dan probeer je € 200 te sparen. De meeste Nederlanders sparen maandelijks wanneer het salaris gestort is. Onze tip is: maak direct een deel over naar je spaarrekening. Doe je dit dan volgens de 10% regel, dan houd je nog 90% over van je hele salaris voor je vaste lasten en om leuke dingen mee te doen. Wil je precies weten hoe je nu het beste kunt sparen, lees dan blog met de 10 spaartips.

Hoeveel sparen we gemiddeld per maand in Nederland?


We weten wat er wordt aangeraden, maar hoeveel sparen we echt per maand?
De 10% die geadviseerd wordt, die haalt zeker niet iedereen. Het gemiddelde ligt lager. We sparen in de realiteit namelijk maar gemiddeld  6,5% van het netto-inkomen. De structurele spaarders onder ons, zij die keurig iedere maand hun deel apart zetten, sparen gemiddeld € 216 per maand. 

Haal je nu niet de 10%, dan is dit geen probleem. Ieder huishouden of gezin is anders. Het is belangrijker dat je spaart, dan dat je de gemiddelde cijfers evenaart. De aanhouder wint uiteindelijk. 

Hoeveel spaargeld zou je gemiddeld moeten hebben?


Dit is afhankelijk van hoe je leven eruit ziet. Er zijn enkele factoren die bepalend zijn voor hoeveel je kan sparen per maand.
Ben je alleen, heb je een partner en misschien zelfs kinderen?

Alleenstaande

Als alleenstaande ben jij zelf verantwoordelijk over je inkomsten en uitgaven. Je hebt over het algemeen lagere lasten dan een tweepersoonshuishouden. Het enige nadeel is dat je het als alleenstaande van één salaris moet doen. Een gezonde buffer dekt drie maandsalarissen. Als alleenstaande kom je dan vaak op een spaarbedrag tussen de € 4000 en € 6000 uit. Met een netto-inkomen van 2500 zou je gemiddeld dan 16 maanden lang gemiddeld € 250 moeten sparen voor een gezonde buffer.

Samenwonend met of zonder kinderen. 

Woon je samen, of misschien zelfs wel met 2 jonge kinderen? Dan heb je hele andere uitgaven en spaardoelen. Zo liggen de maandelijkse lasten een stuk hoger door de grotere gezinssamenstelling. Wel hebben ze in vergelijking tot een alleenstaande meer financiële middelen door een gezamenlijk inkomen. Hierdoor is het gemakkelijker om een buffer op te bouwen.

Voor een samenwonend stel geldt 3 tot 4 maandsalarissen als buffer, voor een gezin 4 tot 5 maandsalarissen. Een buffer tussen de € 6000 en € 8000 is voor een stel vaak voldoende. Met een netto gezamenlijk maandinkomen van € 4000 spaar je in 15 tot 20 maanden je buffer bij elkaar als je de 10% regel aanhoudt. Past wat minder beter bij je situatie? Ook goed! Soms is langzamer gaan, sneller vooruitkomen.

Met dit als gemiddelde buffer kun je financiële tegenslagen opvangen. Het is natuurlijk raadzaam om verder door te sparen, als je hier de mogelijkheid voor hebt. Je buffer hoeft niet alleen voor noodgevallen te zijn, maar ook voor een vakantie kun je natuurlijk sparen!

Hoeveel kun jij sparen per maand?


Hoeveel jij gemiddeld per maand kan sparen is dus afhankelijk van best wat factoren. Om de gemiddelde 10% of de realistische 6,5% te halen moet je jouw uitgaven overzichtelijk hebben. Wat zijn mijn vaste lasten en hoeveel geef ik maandelijks uit?

Denk je dat je niet genoeg geld overhoudt met deze 10% regel, durf dan eens kritisch naar je uitgaven te kijken. Een grote auto is bijvoorbeeld erg gaaf, maar hoe groter de auto hoe groter de maandelijkse kosten zijn. Kun je je dit echt permitteren? Alles wat je niet uitgeeft heb je weer verdiend en kan worden gespaard!

Wil je helemaal niets meer missen op het gebied van sparen en financiën? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en geniet van meer leuke blogs en interessante posts.

Terug naar blog overzicht