Finbuddy Gemiddelde Vaste Lasten Per Maand Finbuddy Gemiddelde Vaste Lasten Per Maand

Wat zijn de gemiddelde vaste lasten? Bekijk ze nu in één overzicht!

Je vraagt het je vast wel eens af, hoeveel zouden anderen betalen aan hun vaste lasten zoals de huur, auto of boodschappen? Door jezelf te vergelijken met een soortgelijk huishouden, kun je zien of je op bepaalde kosten mogelijk nog kunt besparen of dat jij al goed in de buurt komt van de gemiddelde vaste lasten.  

Volgens het Nibud is een huishouden in de ideale situatie niet meer dan 50% van het inkomen kwijt aan vaste lasten, afhankelijk van het inkomen en de woonsituatie. Echter zijn de uitgaven aan gas, energie, boodschappen en tanken op dit moment zo hoog dat ruim 70% van het inkomen op gaat aan vaste uitgaven. Hierdoor blijft er minder geld over om een buffer op te bouwen of om leuke dingen te doen die voor ontspanning zorgen. Verstandig dus om je eigen uitgaven eens te vergelijken met de gemiddelde vaste lasten per maand.  

Hoe gemiddeld ben jij? Bekijk het in deze blog. 

Wat zijn de meest voorkomende vaste lasten?

 

Wanneer je weet wat de gemiddelde uitgaven zijn voor bijvoorbeeld boodschappen, energie of telefoon, kun je inzichtelijk maken of er voor jou nog wat te besparen valt. Wanneer je namelijk boven het gemiddelde aan vaste lasten zit, is het verstandig om te onderzoeken of je je geld slimmer kunt besteden. En natuurlijk mag je het ook vieren als blijkt dat je het juist erg goed doet.  

Allereerst hebben we inzichtelijk gemaakt wat de meest voorkomende vaste lasten en kosten zijn die gedurende de maand worden afgeschreven:  

  • Huur/hypotheek 
  • Energie en lokale lasten 
  • Huishoudelijke uitgaven (boodschappen, persoonlijke verzorging)
  • Telefoon, tv, internet  
  • Verzekeringen  
  • Kleding en schoenen 
  • Auto 
  • Vrijetijdsuitgaven

In onderstaande hoofdstukken vind je de gemiddelde prijzen per maand voor een één-, twee en meerpersoonshuishouden. Ook benieuwd wat gemiddeld een kind kost per levensfase? Dit hebben we samengevat in een helder overzichtDe gemiddelden zijn bepaald met cijfers van het Nibud.

 

Gemiddelde kosten huur of hypotheek


De huur en hypotheek zijn lastig in te schatten als het om gemiddelden gaat. Woon je in een sociale huurwoning voor een paar honderd euro of huur je particulier dat makkelijk kan oplopen tot 1500 euro per maand (of meer). Heb je een lage of hoge rente op je hypotheek en wat is je hypotheekvorm? Allemaal factoren die meespelen in de prijs die je per maand betaald. Wil je weten wat het verschil is in vaste lasten bij huren of kopen? Bekijk dan ook dit blog.

Om toch een beetje een beeld te geven, gaan we uit van onderstaande gemiddelden aan vaste lasten als huur en hypotheek. Weet dus dat jouw bedrag hiervan fors kan afwijken.  

Sociale huur: € 550 
Particulieren huur: € 1.184 
Koopwoning: € 705 bruto 

 

Gemiddelde kosten voor energie en lokale lasten


Bij deze kostenpost moet je denken aan: gas, elektriciteit, water, onroerende zaak belasting, reinigingsheffing, rioolheffing en waterschapslasten. Doordat de energietarieven continue sterk veranderen, is het goed mogelijk dat jouw maandelijkse lasten momenteel veel afwijken van de gemiddelde vaste lasten voor bovenstaande kosten. 
 

1 persoon: € 312 
2 personen: € 367 
Gezin met 2 kinderen: € 412 

 

Gemiddelde kosten aan huishoudelijke uitgaven


Huishoudelijke uitgaven komen regelmatig terug, denk aan de wekelijkse boodschappen, persoonlijke verzorging, een bezoekje aan de kapper en de kosten voor eventuele huisdier(en). 

1 persoon: € 397 
2 personen: € 564 
Gezin met 2 kinderen: € 661 

 

Gemiddelde kosten voor telefoon, tv en internet


Lig jij op een regenachtige zondag het liefst de hele dag te bingewatchen onder een dekentje op de bank? Dan begrijp je dat streamingsdiensten niet meer weg te denken zijn. Een abonnement op de meest bekende diensten kost al snel 8 tot 15 euro per maand. Kijk jij bijna nooit meer 'normale' tv? Denk er eens over na om je tv-abonnement op te zeggen, tegenwoordig kun je bijna alles online terug kijken of alsnog live tv kijken via bepaalde betaalde streamingdiensten. 
 

1 persoon: € 94 
2 personen: € 125 
Gezin met 2 kinderen: € 146 

Gemiddelde kosten voor je verzekeringen


Tegenwoordig kun je je verzekeren voor de gekste dingen. Zo zijn er verzekeraars die verzekeringen aanbieden voor wanneer je ontvoert wordt door buitenaardse wezens. Echt waar? Ja echt, er zouden al 40.000 verzekeringen voor zijn afgesloten. Maar wij gaan in deze blog uit van de meest voorkomende verzekeringen: Zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, inboedel- en opstalverzekering, uitvaartverzekering en overige verzekeringen zoals een reis- of rechtsbijstandverzekering. 
 

1 persoon: € 238 
2 personen: € 391 
Gezin met 2 kinderen:435 

Gemiddelde kosten aan kleding en schoenen

 

Shoppen! De een vindt het geweldig, de ander moet er niet aan denken om door een stad te struinen op zoek naar een nieuwe broek. Toch hebben we zo af en toe een frisse look nodig. Je kunt als richtlijn aanhouden om max 5% van je netto loon per maand uit te geven aan kleding.  

Tip: gooi kleding die je niet meer leuk vind niet te snel weg. Er zijn genoeg online mogelijkheden om je tweedehands items te verkopen. Een win-win situatie want je bent én duurzaam bezig én je verdient er nog iets aan.  

1 persoon: € 90 
2 personen: € 109 
Gezin met 2 kinderen: € 185 

Gemiddelde kosten voor de auto


Je staat er niet snel bij stil, maar stiekem kost een auto veel geld per maand. Je moet namelijk niet alleen kijken naar de brandstofprijzen maar ook naar: afschrijving, motorrijtuigenbelasting, onderhoud en de verzekering. Velen van ons kunnen niet (meer) zonder, maar een keer de benenwagen of de fiets pakken om te besparen is nooit verkeerd. 
 

Kosten per auto (middenklasse): 408 

Afschrijving: € 48 
Motorrijtuigenbelasting: € 36 
Onderhoud: € 94 
Verzekering € 52 
Brandstof € 178 
 
Wanneer je meer of minder rijdt, zullen de kosten uiteraard anders uitvallen. 

Gemiddelde kosten aan vrijetijdsuitgaven


De lasten waar we vaak als eerste op bezuinigen als we moeten besparen: uit eten of een dagje weg. En toch zijn de leuke dingen heel erg belangrijk in ons leven om te ontspannen. Probeer daarom ook goed naar de overige kosten te kijken waar een mogelijk besparingspotentieel zit. 
 

1 persoon: € 300 
2 personen: € 380 
Gezin met 2 kinderen: € 430 

Hoe gemiddeld ben jij?


En... liggen jouw uitgaven in lijn met het gemiddelde? Of kun je hier en daar nog wel wat bezuinigen? Dan hebben we ook nog een paar tips waarmee je aanzienlijk kan besparen op je vaste lasten.

Vaste lasten worden gedurende de maand vaak op verschillende momenten afgeschreven. Dat zorgt voor veel chaos en weinig overzicht, waardoor het een stuk lastiger is om te bepalen hoeveel geld je kunt sparen. Hoe handig zou het zijn als alle vaste lasten op één dag afgeschreven kunnen worden zodat je precies weet hoeveel je nog over hebt om te sparen?   

FinBuddy past de incassodatum aan van al je leveranciers. Samen kijken we naar de meest geschikte incassodatum voor jou. Krijg je bijvoorbeeld op de 24e van elke maand salaris, dan zorgen wij ervoor dat al je vaste lasten op de 25e worden afgeschreven. Zo weet jij precies wat je de rest van de maand overhoudt en kun je ook makkelijker inschatten welk bedrag direct naar je spaarrekening kan. Makkelijk toch? En ook nog eens helemaal gratis!
 

Wil jij gebruik maken van FinBuddy of vaker dit soort leuke blogs ontvangen in je mailbox? Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief! Hoe meer mensen zich aanmelden hoe sneller Finbuddy vaste lasten leveranciers in Nederland kan overtuigen om zich aan te sluiten. Help jij ons mee? :)

Terug naar blog overzicht