Finbuddy Blog Kosten Kind Per Levensfase Finbuddy Blog Kosten Kind Per Levensfase

Wat een kind kost per levensfase: alles in één overzicht

Hoeveel kost een kind? Dat er met de komst van kinderen eenmalige en structurele kosten bij komen kijken weten we allemaal. Maar met welk bedrag moet je als ouder rekening houden? Hoeveel geld ben je bijvoorbeeld kwijt aan de baby uitzetlijst? En hoe zit het met kosten voor studie- en kleedgeld? En wat als je kind later wil gaan studeren of het rijbewijs wil halen?  

Elke levensfase brengt weer andere eenmalige en structurele kosten met zich mee. Maar hoe zijn de kosten voor een kind opgebouwd en wat kun je als ouders verwachten? FinBuddy ging op onderzoek uit. In dit artikel geven we een handig overzicht van de kosten voor kinderen per levensfase. Dit aan de hand van de vragen:
 
Wat kost een kind? 
Wat kost een baby? 
Wat kost een kind op de basisschool? 
Wat kost een kind op de middelbare school en daarna? 

Wat kost een kind?

 
"Een kind kost zijn of haar ouders gemiddeld een ton.” Ben je ouder met (jonge) kinderen en heb je je al eens verdiept in de kosten voor kinderen? Dan is de kans groot dat je bovenstaande quote al eens voorbij hebt zien of horen komen. Het is een bedrag dat al jaren circuleert en wordt aangenomen als algemeen feit. Maar klopt dat eigenlijk wel? Komen de kosten voor kinderen inderdaad in de buurt van dit bedrag met maar liefst vijf nullen?  

In de praktijk ligt het – zoals vaak het geval is – iets genuanceerder. Zowel volgens het NIBUD als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hangt de hoogte van kosten kinderen vooral samen met het besteedbaar inkomen. Ter verduidelijking: met de term besteedbaar inkomen bedoelen we: al je inkomstenbronnen bij elkaar opgeteld. Denk hierbij  aan salaris, maar bijvoorbeeld ook aan kinder- en zorgtoeslag of  kindgebonden budget en vakantiegeld.  

Dus wat kost een kind? Volgens het CBS moeten ouders met één kind rekening houden met 15% van het besteedbaar inkomen. Twee kinderen kosten gemiddeld 25% van het besteedbaar inkomen. Drie kinderen kosten gemiddeld 29% en vier kinderen 42%. Deze percentages zijn van toepassing op een gezin met twee ouders/verzorgers. Voor een eenoudergezin liggen de gemiddelde percentages hoger. Respectievelijk op 23, 31, 37 en 42 procent. We hebben 

Wat je persoonlijke situatie ook is: met de komst van een kind gaat er veel veranderen, zeker ook in financiële zin. Daarom is het belangrijk om financieel overzicht bij gezinsuitbreiding te creëren. En dat begint met het in kaart brengen van wat je per levensfase aan kosten voor een kind kunt verwachten.

Wat kost een baby?


De komst van een kind zorgt vaak voor een verandering in inkomsten en uitgaven. Misschien besluit je minder of anders te gaan te werken, of ga je gebruik maken van een oppas of kinderopvang. Aan de andere kant heb je met de komst van een kind mogelijk recht op extra toeslagen zoals de kinderbijslag of zorgtoeslag. Dit laatste is afhankelijk van de persoonlijke situatie. 
 

Waar je als ouder in elk geval óók mee te maken krijgt, is met een aantal eenmalige en structurele kosten bij gezinsuitbreiding. Want de teller begint meestal al te lopen tijdens de zwangerschap, wanneer de zogeheten babyuitzetlijst in huis wordt gehaald. Denk hierbij aan zaken als een kinderwagen, autostoeltje, babyfoon, traphekje, commode + aankleedkussen en een kinderstoel. Ook de inhoud van de luiertas mag niet worden onderschat. (drink)flessen en speentjes, hydrofiele luiers, rompertjes en mutsjes, kruiken en verzorgingsproducten. Nieuwsgierig waar je financieel allemaal mee rekening moet houden als je zwanger bent? Hierover schreven we deze blog.

Volgens berekeningen van het NIBUD bedragen de kosten voor een baby op het gebied van de babykamer, kleding en verzorging gemiddeld een kleine € 700 euro. Let wel: dit is exclusief de eenmalige uitgaven zoals een box, buggy, autostoeltje (Maxi-Cosi) en een kinderwagen ter illustratie: voor een gewone kinderwagen ben je, inclusief benodigde accessoires, gemiddeld tussen de 400 en 1000 euro kwijt. De kosten voor een autostoeltje liggen grofweg tussen de 150 en de 300 euro.  

Daarnaast zijn er in die eerste fase ook een aantal structurele kosten voor een kind.  Denk hierbij aan de aanschaf van luiers en billendoekjes, maar bijvoorbeeld ook aan het kopen van rompertjes en kleding in een grotere maat. De kosten voor deze structurele uitgaven liggen op ongeveer 40 euro per maand. Tot slot heb je ook nog te maken met extra kosten zoals extra water- en energieverbruik (gemiddeld 30 euro per maand) en eventuele kosten voor de kinderopvang. Wat kinderopvang precies kost is sterk afhankelijk van het gezin en de situatie. Afhankelijk van een aantal factoren heb je namelijk recht op kinderopvangtoeslag. Om toch een indicatie te geven: houd bij een baby rekening met een uurtarief tussen de 6 en 10 euro.  

Wat kost een kind op de basisschool?


De kosten voor een kind stoppen niet op het moment dat deze voor het laatst een luier heeft gedragen. De babyfase mag dan ten einde zijn, de kosten lopen door, alleen nu op  andere gebieden. Helemaal wanneer het kind de basisschoolleeftijd bereikt. Net als bij de komst van een kind brengt ook de overgang naar deze levensfase een verandering in inkomsten (verhoging kinderbijslag) en uitgaven met zich mee. Wanneer we spreken over kinderen in de basisschoolleeftijd bedoelen we kinderen van pakweg 4 t/m 12 jaar. De kosten van een kind kunnen gedurende deze jaren sterk variëren en zijn onder te verdelen in de volgende categorieën:
  

Kleding en schoenen

De fase van rompertjes en luiers mag dan voorbij zijn, een kind in de basisschoolleeftijd blijft in rap tempo doorgroeien. Ouders geven in deze levensfase volgens het NIBUD maandelijks gemiddeld € 35,- uit aan kleding en schoenen. Ook dit is natuurlijk weer sterk afhankelijk van het beschikbare budget en de eigen wensen. Zo kun je ervoor kiezen om nieuwe items aan te schaffen, of dankbaar gebruik maken van het aanbod op Marktplaats of Vinted. 

Schoolspullen- en kosten

In Nederland worden de kosten voor het basisonderwijs gedekt door de Rijksoverheid. Om de schoolkosten voor aanvullend lesmateriaal en activiteiten te bekostigen, wordt aan ouders vaak een (vrijwillige) ouderbijdrage gevraagd. De hoogte van dit bedrag wordt door de school zelf vastgesteld en ligt over het algemeen rond de 50 euro per schooljaar. Daarnaast dien je als ouder zelf ook schoolspullen aan te schaffen. Denk hierbij aan pennen, potloden, een pennenzak en een broodtrommel en drinkbeker.   
 

Kinderopvang en BSO


Wanneer je kind schoolgaand is, brengt deze het grootste deel van de dag  op school door. Afhankelijk van de situatie kunnen de kosten voor kinderopvang in deze levensfase aanzienlijk veranderen. Mogelijk valt een flink deel van de kosten voor opvang weg, of komen daar kosten voor tussenschoolse opvang (TSO) of de buitenschoolse opvang (BSO) voor terug. Ook in deze levensfase heb je, afhankelijk van de situatie, recht op toeslagen. Benieuwd naar waar jij recht op hebt? Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening toeslagen maken 

Sport en zwemles


Op de basisschool komen kinderen in aanraking met sport, zwem en muziekactiviteiten. Activiteiten die ontzettend goed zijn voor de ontwikkeling en veel plezier opleveren, maar ook kosten met zich meebrengen. Zo liggen de kosten voor zwemles en het behalen van het A-diploma gemiddeld tussen de € 500,- en € 800,- De kosten voor andere sport- of muziekactiviteiten zijn sterk afhankelijk van de soort en de vorm. Zo zal een dansles samen met vijftien andere kinderen doorgaans voordeliger zijn dan een individuele pianoles.  

Zakgeld


De basisschoolleeftijd is vaak ook de levensfase waarin ouders beginnen met zakgeld. De hoogte hiervan bepaal je als ouders natuurlijk helemaal zelf, maar om je een beeld te geven: kinderen van 10 jaar krijgen gemiddeld € 2,- zakgeld per week.  
 

Overige kosten


Overige kosten die je met een opgroeiend kind kunt verwachten zijn een meerprijs met vakanties én extra kosten bij de oogarts of tandarts, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een bril of beugel. Het kan lonen om je als ouder te verdiepen in de mogelijkheid tot aanvullend verzekeren. 
 

Dus wat kost een kind op de basisschool per jaar in totaal? Nog los van de kinderopvang of BSO moet je als ouder rekening houden met een jaarlijks bedrag van zo’n 1500 à 2500 euro. Vooral zaken als sport- en vrije tijd, zwemles en kleding drukken flink op het totale bedrag.  

Wat kost een kind op de middelbare school en daarna?


Wat kost een kind in de middelbare schoolleeftijd? De kosten voor kinderen in de leeftijdsgroep van 11 t/m 18 jaar zijn ook in deze levensfase weer anders. Want waar de categorieën veelal hetzelfde zijn als van kinderen in de basisschoolleeftijd, vallen de bedragen vaak hoger uit. Denk bijvoorbeeld aan meer zak- en kleedgeld en hogere kosten voor de aanschaf van school- en sportspullen. Aan de andere kant zul je als ouders minder kwijt zijn aan kosten voor de kinderopvang en BSO.
 
 
Kortom: de kosten voor een kind in de middelbare schoolleeftijd zijn dus ook in deze fase weer afhankelijk van een aantal factoren. Naast de eerder beschreven structurele kosten voor een kind zijn er in deze levensfase echter ook een aantal variabelen. Is er bijvoorbeeld sprake van een bijbaan? En wat zijn de (financiële) wensen met betrekking tot het betalen van een rijbewijs of vervolgstudie? En wil je maandelijks of jaarlijks een bedrag sparen voor je kind? Als ouder dien je, al dan niet samen met je kind, alvast na te denken over hoe hier mee om te gaan. 

Dus wat kost een kind? Volgens het NIBUD is dat aan de hand van gemiddelde percentages redelijk goed te voorspellen. Zoals je hebt kunnen lezen is het antwoord op die vraag vooral sterk afhankelijk van de eigen situatie.  

Maar in welke levensfase en inkomenscategorie je je ook bevindt: het is altijd goed om overzicht te hebben van de reële kosten van kind en gezin. Hoe completer het beeld, hoe beter je hier naar kunt handelen. Handige tools zoals de Buffer Berekenaar van het NIBUD en het berekenen van toeslagen bij de Belastingdienst kunnen je daarbij helpen.  

Vind je het leuk dat er eens in de zoveel tijd weer een leuke blog je mailbox invliegt? Meld je dan hieronder aan voor de FinBuddy nieuwsbrief!

Terug naar blog overzicht