Blog Wat Kost Een Baby Blog Wat Kost Een Baby

Ik ben zwanger: welke kosten kan je verwachten voor je baby?

Met de komst van een baby verandert er veel. Niet alleen op het emotionele vlak, maar zeker ook in financiële zin. Dat brengt vragen met zich mee. Wat kost een baby? En met welke eenmalige én structurele kosten voor een baby moet je rekening houden? Welke babyspullen moet je aanschaffen, hoe zit het met kinderopvang en heb je eventueel recht op toeslagen?

Wat jullie persoonlijke situatie ook is: het is aan te raden om al in een vroeg stadium, bij voorkeur al tijdens de zwangerschap, te zorgen voor een helder financieel overzicht. Dat geeft niet alleen rust; het zorgt er ook voor dat je als gezin financieel verstandige keuzes kunt maken. FinBuddy helpt je alvast op weg. In dit artikel zetten we op een rij welke kosten je kunt verwachten voor je baby.

Wat kost een baby?


De komst van een baby brengt veel met zich mee. Geluk, blijdschap, maar ook kosten. Het inrichten van de babykamer, het in huis halen van de babyuitzet en het aanschaffen van een kinderwagen die aansluit bij de persoonlijke wensen: er is veel om bij stil te staan. En dat gaat verder dan 'slechts’ de aanschaf van babyspullen.

Want misschien denken jullie er ook over na om minder te gaan werken als de baby is geboren, of willen jullie gebruik maken van kinderopvang. Waar doe je goed aan? Om de juiste afwegingen te kunnen maken, moet je weten welke kosten je kunt verwachten in de periode die voor je ligt. Het zwaartepunt ligt qua kosten vooral tijdens de zwangerschap en in het eerst levensjaar.

Los van factoren zoals minder werken (hier komen we later nog op terug) zijn de baby kosten onder te verdelen in:

  • Eenmalige kosten voor een baby

  • Terugkerende kosten voor een baby

Eenmalige kosten voor je baby


Onder eenmalige kosten voor een baby verstaan we producten die je, als het goed is, maar één keer hoeft aan te schaffen. Hierbij kun je denken aan zaken als een kinderwagen, (gemiddeld 550 euro) een autostoeltje ofwel Maxi-Cosi, (gemiddeld 90 euro) een babyfoon, een commode en aankleedkussen, een speciaal babybadje en een kinderstoel. Ook een babyfoon, buggy of draagzak (en later ook een fietsstoeltje) vallen in deze categorie, net zoals (drink)flessen en speentjes, kruiken voor in het bedje en lakens of een dekbed.

Naar schatting is een gezin gemiddeld rond de 700 en 2000 euro kwijt aan deze eenmalige kosten. Let wel: zoals je ziet kan dit per gezin sterk variëren. Zo zijn er bijvoorbeeld kinderwagens van 300 euro, maar óók met een nulletje extra! Op het slim aanschaffen van deze eenmalige spullen komen we later in dit artikel nog terug.

Terugkerende kosten voor je baby


De kosten voor een baby houden niet op op het moment dat je de eenmalige en essentiële items hebt aangeschaf. Daarnaast zijn er ook een aantal terugkerende kosten om rekening mee te houden. Want wist je bijvoorbeeld dat baby’s in het eerste levensjaar maar liefst vijf (!) maten groeien? Dit houdt onder andere in: nieuwe rompertjes, kleertjes, musjes en sokjes. Volgens berekeningen van het NIBUD liggen deze kosten gemiddeld op zo’n 40 euro per maand. Datzelfde bedrag kun je ook gerust noteren voor die ándere terugkerende uitgave: luiers, opvolgmelk (ook wel poedermelk genoemd) en verzorgingsproducten zoals shampoo.

Aanvullend heb je ook te maken met haast onzichtbare kosten, maar die bij elkaar wel flink kunnen oplopen. Denk bijvoorbeeld aan een hoger energieverbruik door het warmhouden van de babykamer en het verzorgen van badjes. De maandelijkse terugkerende kosten voor een baby liggen gemiddeld rond de 100 euro.

Kosten kinderopvang voor een baby


In Nederland maken de meeste ouders gebruik van een vorm van kinderopvang. Dat kan een oppas aan huis zijn, opa’s en oma’s kunnen worden ingeschakeld of er kan gebruik worden gemaakt van reguliere kinderopvang. Wat kost kinderopvang voor een baby eigenlijk? Wanneer we het hebben over de kosten voor een baby is dit een vraag waar we eigenlijk niet omheen kunnen.

Het is moeilijk om precies te zeggen wat de kosten voor kinderopvang zullen zijn. Dit verschilt per gezin én per situatie en hangt bijvoorbeeld af van het totale gezinsinkomen. Voor het onderbrengen van een baby bij een oppas, gastouder of de kinderopvang betaal je in Nederland grofweg tussen de 5 en 10 euro per uur. Daarnaast heb je, afhankelijk van je inkomen, recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel je onder aan de streep uiteindelijk zelf maandelijks aan kosten kwijt bent, hangt onder andere af van het uurtarief, het aantal uren dat je baby maandelijks naar de kinderopvang gaat én wat dus het gezamenlijke gezinsinkomen is.

Wanneer je de baby kosten in kaart brengt mag ook een indicatie van de kinderopvangkosten dus niet ontbreken. Benieuwd naar waar je recht op hebt? Een goede inschatting maak je op www.toeslagen.nl. Inloggen kan met je DigiD.

Baby budget


Bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijk een indicatie van de kosten voor een baby. Want zoals bij alles kunnen ook deze kosten onderling sterk variëren. Wanneer het aankomst op kosten voor een baby is het vooral afhankelijk van het budget en de wensen die je als ouders hebt. Want wil je het liefst een volledig nieuwe babykamer of vind je het juist leuk om tweedehands spullen op te knappen en een nieuw leven te geven? Zeker de wat grotere aankopen zoals een ledikantje, commode of kinderwagen kunnen het eerste jaar echt een groot verschil maken in de kosten. Dat verklaart ook het verschil tussen de 700 euro en de 2000 euro waar we het eerder in dit artikel over hadden.

Tip: koop in bulk


Zeker de terugkerende kosten zoals luiers, babyshampoo en billendoekjes kunnen flink oplopen. Een tip die we je als FinBuddy graag willen meegeven is: koop waar mogelijk in grotere hoeveelheden, zeker als je weet dat je bepaalde producten tóch moet aanschaffen. Zowel fysieke als online winkels hebben met regelmaat acties, bijvoorbeeld 1 + 1 gratis. In geval van luiers, opvolgmelk of billendoekjes is dat hét moment om je slag te slaan. Een slimme en effectieve manier om kosten voor de baby te besparen.

Iedere situatie en elk budget is weer verschillend. Kijk dus ook in dit geval naar jullie budget en leg dit naast jullie wensen. Heb je een beter gevoel bij nieuwe aanschaf of heb je zin om Marktplaats af te struinen? Een ding is zeker: in baby-wereld is de keuze ook écht reuze. Hoe beter het overzicht op het budget en op jullie wensen, hoe makkelijker je bepaalde keuzes kunt maken.

Keuzes maken als gezin


De komst van een baby zorgt vaak voor een verandering in inkomsten en uitgaven. Misschien besluit je minder of anders te gaan te werken, of ga je gebruik maken van een oppas of kinderopvang. Aan de andere kant heb je met de komst van een kind mogelijk recht op extra toeslagen zoals de kinderbijslag of zorgtoeslag. Hoe zorg je dat je als (aanstaande) ouders de juiste keuze maakt?

We schreven het al eerder: het maken van goede financiële keuzes bij gezinsuitbreiding begint met het creëren van een helder financieel overzicht, waaronder het in kaart brengen van de kosten voor een baby.

Met het lezen van dit artikel ben je alvast op de goede weg! Aanvullend kan het waardevol zijn om gebruik te maken van een online tool die je helpt om verschillende scenario’s te berekenen. Wat zijn bijvoorbeeld de financiële implicaties op het moment da je minder gaat werken? En waar heb je recht op met betrekking tot zorg- en kinderopvangtoeslag en kinderbijslag?

Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is een gezin gemiddeld 17% van het netto inkomen kwijt aan kosten voor de baby. Het is natuurlijk altijd beter om specifiek te kijken naar wat dit voor jou gaat betekenen. Gebruik een tool, bijvoorbeeld het Persoonlijk Budgetadvies van het NIBUD, en zet je inkomen af tegen de extra kosten die je gedurende de babytijd verwacht te maken. Stel jezelf vervolgens de vraag: wat is er voor nodig om onze ideale situatie te realiseren?

Wil jij dit soort leuke blogs met handige tips ontvangen in je mailbox? Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief! Hoe meer mensen zich aanmelden hoe sneller Finbuddy vaste lasten leveranciers in Nederland kan overtuigen om zich aan te sluiten. Help jij ons mee? :)

Terug naar blog overzicht