Blog Vaste lasten Blog Vaste lasten

5 Slimme tips voor je vaste lasten

Zijn je vaste lasten altijd hoger dan je in eerste instantie dacht? Kijk je steeds weer op van je saldo wanneer je je bankrekening checkt en vraag je je af waar je geld aan uitgegeven is? Wil je meer inzicht in je uitgaven of besparen op je vaste lasten? We geven je 5 tips om slim om te gaan met vaste lasten.

Wat zijn vaste lasten?

 

Voordat we onze tips delen om slim om te gaan met je vaste lasten, is het natuurlijk wel zo handig om te weten welke kosten er precies onder je vaste lasten vallen. Vaste lasten zijn uitgaven die elke maand, elk kwartaal of elk jaar weer terugkomen. Je bent verplicht om deze terugkerende kosten te betalen, omdat je een overeenkomst bent aangegaan met een leverancier of dienstverlener. Voorbeelden van vaste lasten zijn:

· huur of hypotheek
· verzekeringen
· gas, water, en licht
· telefoon, internet en tv

Vaste lasten worden vaak verspreid over de maand afgeschreven, waardoor je financiën onoverzichtelijk kunnen worden. We geven je daarom 5 tips om slim om te gaan met je vaste lasten.

Tip 1: Creëer overzicht in je vaste lasten met een huishoudboekje

 

We weten dat het misschien wat ouderwets klinkt om een huishoudboekje voor je vaste lasten bij te houden. Wat je met zo’n boekje doet? Hierin noteer je al je vaste lasten en overige uitgaven. Het kost je wat tijd en moeite, maar dan heb je wel overzicht in je vaste lasten. En daar begint het natuurlijk mee, want voordat je acties kunt ondernemen om te besparen, moet je eerst precies weten wat er inkomt en uitgaat.

Is een papieren boekje niets voor jou en ga je liever voor een modernere, digitale versie van het vertrouwde huishoudboekje? Er zijn online veel (gratis) templates en tools te vinden die je kunt gebruiken om je inkomsten en uitgaven bij te houden.

Tip 2: open een tweede betaalrekening voor je vaste lasten

 

Bij veel mensen komt het inkomen op dezelfde rekening binnen als waar alle uitgaven van betaald worden. Gemakkelijk, maar niet altijd even overzichtelijk. Op deze manier heb je namelijk geen duidelijk overzicht van je uitgaven en weet je niet hoeveel geld je moet overhouden voor je vaste lasten.

Onze tip is daarom om een tweede betaalrekening voor al je vaste lasten te openen. Een extra rekening kan bij bijna alle banken direct online worden geopend, dus waarom zou je het niet doen?

Maar hoe bepaal je hoeveel geld er op de vaste lasten rekening wordt gestort? Daarvoor is het noodzakelijk om eerst een goed overzicht te maken van alle inkomsten en uitgaven, zodat je precies weet wat je nodig hebt voor het betalen van je vaste lasten en wat je maandelijks over moet maken naar je tweede betaalrekening.

Maak vervolgens de vaste lasten over via een automatisch periodieke overboeking om zeker te weten dat het geld op tijd is overgemaakt. Zo weet je precies hoeveel geld je overhoudt om te sparen en uit te geven aan dingen die je echt leuk en belangrijk vindt.

Tip 3: Bespaar op vaste lasten

 

Je hebt nu – als het goed is – overzicht in je vaste lasten. Dit is stap één. De volgende stap is om te kijken waar je geld kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan je energiecontract, telefoonabonnement of zorgverzekeraar. Want heb je die uitgebreide tandartsdekking écht nodig als je nooit gaatjes hebt?

Vergelijk eens met andere aanbieders via vergelijkingswebsites. Je kunt hier soms honderden euro’s per jaar mee besparen. En overstappen is tegenwoordig erg simpel en in een handomdraai gebeurd.

Tip 4: Maak besparen op je vaste lasten leuker

 

Vind je het moeilijk om inzicht te krijgen in je uitgaven en te besparen op je vaste lasten? Het helpt je misschien om het bewust leuker te maken door er doelen aan te koppelen. Wat kun je allemaal met het geld doen als je slim bespaart op je vaste lasten? En welke stappen moet je zetten om tot dit doel te komen? Probeer het eens! Het gaat je zeker helpen om makkelijk te sparen voor bijvoorbeeld een nachtje weg of een romantisch diner voor twee. 

Extra tip: maak een gratis spaarpotje aan in je Mobiel Bankieren App met de naam van je doel en stop hier al je meevallertjes in.

Tip 5: Laat al je vaste lasten op één dag afschrijven met FinBuddy

 

Vaste lasten worden altijd gedurende de maand afgeschreven en dat zorgt voor veel chaos en weinig overzicht. Dus hoe handig zou het zijn als alle vaste lasten op één dag afgeschreven kunnen worden? Hoe we dat doen? FinBuddy past de incassodatum aan van al je leveranciers. Samen kijken we naar de meest geschikte incassodatum voor jou. Krijg je bijvoorbeeld op de 24e van elke maand salaris, dan zorgen wij ervoor dat de vaste lasten op de 25e worden afgeschreven. Zo krijg je meer overzicht in je financiën, betaal je áltijd op tijd je rekeningen en spaar je makkelijk wat extra geld.

Wil jij gebruik maken van FinBuddy of vaker dit soort leuke blogs ontvangen in je mailbox?  Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief. Hoe meer mensen zich aanmelden hoe sneller FinBuddy vaste lasten leveranciers in Nederland kan overtuigen om zich aan te sluiten. Help jij ons mee? :)

Terug naar blog overzicht