Blog Held in het sparen van geld Blog Held in het sparen van geld

Met deze 6 tips word jij een held in het sparen van geld

Sparen: iets wat iedereen zou moeten doen, maar wat lang niet altijd vanzelfsprekend is. Gelukkig zijn we Nederlanders, dus zijn we er goed in om te letten op de kleintjes. Kom jij maandelijks geld tekort of boek je toch weer iets terug van je spaarrekening? Met deze tips en inzichten helpen we jou om een superspaarder te worden.

Volgens het Nibud zou je 10% van je netto inkomen maandelijks op een spaarrekening moeten zetten. Dat is voor velen makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk vooraf lastig te bepalen hoeveel je aan het eind van de maand over hebt om daadwerkelijk te sparen. De meeste Nederlanders ontvangen één keer per maand hun inkomen waarna de volgende 30 dagen vrijwel iedere dag iets van dat inkomen van je rekening verdwijnt.

Denk aan je vaste lasten, de boodschappen, een dagje uit of nieuwe kleren. Het geld vliegt eruit en voordat je het in de gaten hebt, moet je weer een bedrag terugboeken van je spaarrekening of verschijnt er ‘onvoldoende saldo’ op de pinautomaat. Geloof ons, je bent zeker niet de enige. Maar geen zorgen, de volgende tips gaan je hierbij helpen!

Spaartip 1: Maak een overzicht van je vaste lasten


Ja… deze tip klinkt wat saai en voor de hand liggend, maar is de basis om een superspaarder te worden. Want om te kunnen sparen, is het eerst belangrijk om te weten wat er maandelijks overblijft na het afschrijven van al je vaste lasten en overige uitgaven. Er zijn verschillende manieren om overzicht te creëren in je vaste lasten. Je kunt natuurlijk voor een papieren huishoudboekje gaan, maar er zijn ook genoeg digitale oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een Spreadsheet (zoek online eens naar templates, die zijn er volop te vinden, vaak zelfs gratis!) of een app om je inkomsten en uitgaven bij te houden.

Spaartip 2: Beoordeel je vaste lasten


Je hebt nu de eerste belangrijke stap genomen: je hebt overzicht gecreëerd in je inkomsten en uitgaven. De volgende stap is om eens heel kritisch te kijken naar welke vaste lasten er noodzakelijk zijn en op welke vaste lasten je kunt besparen.

Denk bijvoorbeeld aan je energiecontract, telefoonabonnement, zorgverzekeraar, loterijen of de sportschool. Want zeg nou eerlijk, heeft Gaston al eens bij jou aan de deur gestaan om je een hele ‘goeeedemorgen’ te wensen? En over die sportschool gesproken, maak eens een diepe squat in de supermarkt en probeer een keer een budgetproduct op de onderste plank. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Dan zijn er ook nog genoeg vaste lasten die je moeilijk kunt schrappen, zoals energie en een telefoonabonnement. Maar besparen kan natuurlijk wel! Vergelijk je huidige contract of abonnement eens op vergelijkingswebsites. Door over te stappen kun je soms wel honderden euro's per jaar besparen. Tegenwoordig is overstappen supersimpel en snel gebeurd. Wel zo handig! Wil je meer tips over besparen in je vaste lasten? Bekijk onze blog met tips om slim om te gaan met je vaste lasten.

 

Spaartip 3: Maak van sparen een uitdaging


Hoeveel wil je sparen en waarvoor? Ieder jaar met oud en nieuw maken we goede voornemens, maar waarom wachten tot 1 januari? Begin gewoon vandaag al met je spaardoel.

Hoeveel wil je op het einde van de door jou zelf gekozen termijn je spaarrekening hebben staan en waarvoor? Dit doel moet natuurlijk wel realistisch zijn op basis van wat je maandelijks kunt missen.

Maar denk ook aan extra inkomsten zoals vakantiegeld of een belastingteruggave. Zet dit extraatje apart voordat je het uitgeeft. Extra tip: maak je doelen niet te groot en splits ze op in verschillende kleine doelen. Want hoe leuk is het om te zien dat je je doelen hebt behaald? Dit motiveert je nog meer om door te gaan met sparen!

Spaartip 4: Open een extra spaarrekening waar je niet direct bij kunt


Bij veel banken kun je een spaarrekening openen waar je te allen tijden geld op kunt zetten, maar niet direct geld vanaf kunt halen.

Wanneer je geld wilt opnemen moet je na het invoeren van de opdracht 30 tot 90 dagen wachten. Als je geld op deze spaarrekening zet, moet je dus heel zeker weten dat je het voor langere tijd kunt missen. Ideaal, want een impulsaankoop is hierdoor uitgesloten en je kunt de termijn afstemmen op je doel.

Wel handig om daarnaast een vrij opneembare spaarrekening te hebben voor onvoorziene uitgaven die niet een maand kunnen wachten. Zorg er ook voor dat je dit bedrag apart zet bij ontvangst van je salaris. Wachten tot er een bedrag overblijft aan het einde van de maand zorgt ervoor dat het lastiger is om je spaardoelen te behalen.

Spaartip 5: Geef jezelf zakgeld

 

Zakgeld krijgen was vroeger altijd een euforisch moment, toch? Geef jezelf wekelijks zakgeld als je vindt dat je te veel uitgeeft aan niet-noodzakelijke dingen. Door wekelijks een vast bedrag contant te pinnen ben je bewuster bezig met je uitgaven. Dit laat je ook twee keer nadenken of je die aankoop wel echt nodig hebt.

Want zoals moeders altijd zei: op is op!

Door jezelf heel bewust te maken van het uitgeven van geld leer je jezelf een nieuw patroon aan waardoor je uiteindelijk weer over kunt op digitaal en snel hebt geleerd wat je valkuilen zijn.

Spaartip 6: Meld je aan bij FinBuddy

 

Vaste lasten worden gedurende de maand vaak op verschillende momenten afgeschreven. Dat zorgt voor veel chaos en weinig overzicht, waardoor het een stuk lastiger is om te bepalen hoeveel geld je kunt sparen. Hoe handig zou het zijn als alle vaste lasten op één dag afgeschreven kunnen worden zodat je precies weet hoeveel je nog over hebt om te sparen?

FinBuddy past de incassodatum aan van al je leveranciers. Samen kijken we naar de meest geschikte incassodatum voor jou. Krijg je bijvoorbeeld op de 24e van elke maand salaris, dan zorgen wij ervoor dat al je vaste lasten op de 25e worden afgeschreven. Zo weet jij precies wat je de rest van de maand overhoudt en kun je ook makkelijker inschatten welk bedrag direct naar je spaarrekening kan. Makkelijk toch?

Wil jij gebruik maken van FinBuddy of vaker dit soort leuke blogs ontvangen in je mailbox?  Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief. Hoe meer mensen zich aanmelden hoe sneller FinBuddy vaste lasten leveranciers in Nederland kan overtuigen om zich aan te sluiten. Help jij ons mee? :)

Terug naar blog overzicht